Prije 60 godina Amerika je postala prva zemlja u kojoj su legalizirane antibaby pilule

Antibaby pilula definirala je 20. stoljeće, ustvrdio je tjednik The Economist, koji je tabletu protiv začeća proglasio najvećim znanstvenim napretkom u posljednjih 100 godina. Mala, ali moćna pilula prvi je lijek u povijesti koji nije stvoren da bi se liječilo bolesne. Godinu dana kasnije antibaby pilula pojavila se u Europi, a 1965. pojavila se i u bivšoj Jugoslaviji.

Kada je 1971. godine napunila 20 godina, feministica i mirovna aktivistica Rada Borić počela je koristiti tabletu protiv začeća.

“Bila sam studentica koja je iz provincije došla u Zagreb i o piluli sam saznala od dvije kolegice sa studija, Zagrepčanke. One su me i prvi put odvele ginekologu, koji nam je rekao: ‘Odlično što ste počele dolaziti ginekologu kao mlade. U hodniku su mnoge žene koje su se razboljele i dobile rak jer se nisu brinule o svome tijelu.’ Pilula je najprije došla u gradske sredine, a mi mlade žene u sveučilišnim krugovima međusobno smo razmjenjivale iskustva o tome kako se naše tijelo osjeća s pilulom i bez nje. To nismo mogle čuti od naših majki, koje su se od neželjene trudnoće pokušavale zaštititi raznim ‘narodnim’ metodama.”

Komentiraj