Prije 53 godine Martin Luther King održao je posljednji govor, dan kasnije je ubijen

U svom posljednjem govoru Martin Luther King, Jr. kao da je tog 3. travnja 1968. godine na pomalo proročanski način nagovijestio svoju skoru smrt. Već sutradan ubijen je pucnjem iz snajperske puške. Posljednji govor održao je u gradu Memphisu u američkoj saveznoj državi Tennessee. Taj govor obično nazivaju Bio sam na vrhu planine (engl. I’ve Been to the Mountaintop) i poput ostalih njegovih govora, izraz je velikog govorničkog umijeća.

Podsjetimo, Martin Luther King bio je afroamerički borac za ljudska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964. godine.

U tom govoru osobito je zanimljiv završni dio, koji kao da na pomalo proročanski način navještava njegovu skoru smrt: “Kao i svi, i ja bih želio dugo živjeti. Dugovječnost ima svoju ulogu. Ali sada ne brinem o tome. Samo želim izvršavati Božju volju. A On mi je dopustio da se uspnem na planinu. I pogledao sam prijeko. I vidio sam Obećanu zemlju. Možda ne dođem tamo s vama. Ali želim da znate noćas, da ćemo mi, kao narod, doći u Obećanu zemlju!”

Cijeli govor dobio je ime po sljedećem odlomku: “Ne znam što će se sada dogoditi. Pred nama su neki teški dani. Ali zapravo nema veze, jer bio sam na vrhu planine.”

Komentiraj