Prije 49 godina izašao je drugi album Arsena Dedića

 

Dana 24. kolovoza 1971. godine izašao je drugi samostalni album Arsena Dedića. Naslovljen jednostavnim “Arsen 2” bio je još dojmljivije ostvarenje od prvog albuma, jer je na njemu bilo puno više originalnih pjesama (poput sjajne “Gazele” na tekst Antuna Šoljana), a te godine objavljena je i njegova prva zbirka stihova “Brod u boci” u uredničkom izdanju Zvonimira Goloba.

Knjiga je isprva primljena s nevjericom, smatralo se da je on u njoj sabrao stihove svojih glazbenih hitova, no kada je šira javnost doznala da je on vrhunski pjesnik, zaredale su pohvalne recenzije, a knjiga je imala još osam izdanja i prodana u ukupno 60 tisuća primjeraka. Tih godina Arsen je bio sveprisutan u medijima, a pogotovo je rado viđen gost na malim televizijskim ekranima.

Album sadrži neke od njegovih najboljih autorskih skladbi (»Takvim sjajem može sjati«, »O, mladosti«, »Ne plači«, »Balada o prolaznosti«). Zanimljivost je i pozadina albuma na kojoj je slika limenog orkestra u Šibeniku čiji je Arsenov otac Jovan bio istaknuti član i cijenjeni glazbenik. U taj orkestar uveo je i Arsenova starijeg brata Milutina, a od njegove trinaeste godine i Arsena, koji je svirao flautu. Arsen je svirao prilikom svečanosti i koncerata, ali često i tijekom sprovoda.

Komentiraj