Prije 44 godine sudar aviona nad Vrbovcem, najveća tragedija na hrvatskom nebu

Na 10 tisuća metara iznad Vrbovca 10. rujna 1976. zbog pogreške Kontrole zračnog prometa u Zagrebu, sudarili su se avion British Airwaysa, koji iz Londona letio za Istanbul, i DC-9 Inex-Adria Avioprometa na letu iz Splita za Köln-Bonn. Domaći avion koji je prevozio njemačke turiste pao je i izgorio u šumi. Britanski, koji je prevozio turske radnike, pri sudaru se prepolovio još u zraku i njegovi dijelovi završili su u kukuruzištu sela Gaj, ali i širom sedam četvornih kilometara uokolo gdje su pronalaženi još godinama nakon nesreće. U najvećoj tragediji ikad zabilježenoj na hrvatskom nebu živote je izgubilo svih 176 putnika i članova posade iz oba aviona.

Marica Brlečić iz Gaja ispričala je kako je s jednom susjedom uopće shvatila da se iznad njihovih glava odigrava prava drama.

“Sjedile smo u kući i spremale se u polje. Odjednom je nešto grunulo i mi smo istrčale vidjeti je li možda počelo grmjeti. Kad ono… na nebu iznad nas, jasno kao što vas sad vidim, avion koji se vrti, pada i raspada. Uplašile smo se, što smo mogle, i odmah utrčale u kuću. Ubrzo je počelo padati po nama, po krovu i dvorištu. Kao kiša… udaralo je na sve strane i nismo znale što je. Čim se smirilo, izišle smo… Nije to bila kiša. Po nama su padali ljudi, torbe, sjedalice iz aviona.”

Komentiraj