Prije 35 godina umro je Rock Hudson, prva slavna osoba koja je otkrila da ima AIDS

Hudsonova homoseksualnost bila je tajna sve do sredine 1984. godine, kada mu je na liječničkom pregledu otkriven virus, a tijekom  naredne godine “slučaj Hudson” pokazao je cijelom svijetu da opaka bolest ne štedi ni bogate ni slavne. U velikoj tajnosti odlazi u Pariz kako bi se podvrgnuo liječenju novootkrivenim lijekovima, te u srpnju 1985. u tamošnjoj bolnici daje službenu izjavu o bolesti. Za nekoliko minuta ljudi su se panično razbježali zbog straha od zaraze, a u avionu za Ameriku bio je jedini putnik, jer ga nijedna avio-kompanija nije željela prevesti. Vijest je do samog kraja skrivao i od partnera, Marca Christiana, koji je poslije Hudsonove smrti putem suda tražio i dobio milijunsku odštetu, jer mu je glumac skrivao svoje stanje, te je i sam obolio.

“Nisam sretan što sam bolestan. I nisam sretan što imam AIDS. Ali ako će to pomoći drugima, mogu bar biti sretan što znam da je moja nesreća imala nešto pozitivno”, rekao je tada Hudson.

Bio je prva slavna osoba koja je svijetu otkrila da boluje od AIDS-a, a njegov izgled snažnog i bogatog bijelca nikako se nije uklapao u sliku koja se željela stvoriti o oboljelima, isključivo narkomanima, siromašnim ili crncima. Nikada nije javno priznao homoseksualnost, iako je to vremenom postala javna tajna, mada je bilo onih koji su željeli vjerovati da je heteroseksualac, te da je virus dobio preko niza transfuzija tijekom teške operacije srca, kada mu je ugrađen peterostruki bajpas.

Smrt Rocka Hudsona, 2. listopada 1985. izazvana je karcinomom limfnih žlijezda, a tijek bolesti pažljivo su pratili mediji iz cijelog svijeta. Objava da je glumac umro u 60. godini učinila je da AIDS, sa svim tajnama, nejasnoćama, težinom i surovošću, postane centar pažnje svjetske javnosti.

Hudsonova smrt izazvala je svojevrstan šok, ne samo zbog toga što je bio slavan glumac nego i zbog toga što je bio veoma voljen i cijenjen, kako od publike tako i od kolega. Svi koji su ga poznavali sjećaju ga se kao dobrog i velikodušnog čovjeka, glumca svjesnog svojih mogućnosti, profesionalca koji se nikada nije ponašao kao razmažena i zahtjevna zvijezda, kao “čovjeka koji nije imao neprijatelja i kojeg ste morali voljeti”. Prema osobnoj želji, Rock Hudson je kremiran, a pepeo prosut u more.

Komentiraj