Prije 30 godina umro je Freddie Mercury

Možda rock’n’roll i ne bi propao da je 24. studenog 1991. godine na naslovnim stranama svjetskih magazina osvanula vijest: “Freddie Mercury je pobijedio AIDS”. Ono što je izvjesno je to da bi svijet potpuno drugačije izgledao, jer bi to značilo da je pronađen lijek za HIV, a hipi pokret, točnije slobodno širenje ljubavi, doživjelo bi svoju renesansu. Možda bi to utjecalo i na sam pokret LGBT jer bi još jedna velika zvijezda, koja se deklarirala kao biseksualac, nastavila stvarati glazbu koju vole ljudi širom svijeta. Šta bi bilo kad bi bilo, svijet nikada neće saznati, ili bar oni koji spadaju u široke narodne mase.

Brian May iz njihovog benda “Queen” je rijetko u javnosti govorio o borbi pjevača Freddieja Mercuryja s AIDS-om, ali u knjizi “Queen in 3-D” gitarist je odlučio iznijeti šokantne detalje iz privatnog života legendarnog pjevača.

“Bolest ga je psihički i fizički uništila. Nedugo prije smrti zbog komplikacija povezanih s AIDS-om ostao je bez skoro cijele noge. Jednom prilikom, kad sam bio kod njega na večeri, pokazao mi je šta mu se događa s tijelom. Bilo mi je užasno teško da ga gledam kako se pati”, rekao je May.

Kad je Mercury bio u poslednoj fazi bolesti jedino što je medicinsko osoblje moglo učiniti za legendarnog rockera bilo je da mu olakša bol. Freddie je, nažalost, umro samo nekoliko mjeseci prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila upotrebu novog koktela lijekova, koji danas pacijentima s AIDS-om značajno produžava život.

Komentiraj