Prije 28 godina počeo krvavi pohod na Škabrnju, u samo jednom danu ubijeno 48 civila i 15 branitelja

U ponedjeljak se, osim tragedije Vukovara, Hrvatska prisjeća i Škabrnje. Dan obilježavanja stradanja Škabrnje obilježit će se komemorativnim programom u 10 sati. Sudionici će nakon toga u Koloni sjećanja krenuti do Spomen-obilježja masovne grobnice. U 10:40 sati najavljeno je polaganje vijenaca na Spomen obilježje masovne grobnice.

U 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služit će se misa za sve stradale u Domovinskom ratu. U 12 sati kreće hodnja do spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje će se u 12:30 sati položiti vijenci na središnji križ kod spomen obilježja.

Krvavi pohod na Škabrnju počeo je u jutarnjim satima 18. studenog 1991. godine, napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

Komentiraj