Prije 23 godine premijeru u Tokiju imao je ‘Titanic’

Na Tokyo International Film Festival dana 1. studenog 1997. godine svoju premijeru imao je film Titanic, redatelja Jamesa Camerona. Jedan od najpoznatijih romantičnih filmova, kako 90-ih, tako i danas, govori o ljubavi između dvoje mladih koji se upoznaju na tom brodu. Film je inspiriran jednim od najpoznatijih brodova ikada napravljenih. Smatralo se da je ovaj brod toliko dobro napravljen i toliko velik, da je nemoguće da isti potone. Međutim, desilo se upravo suprotno, kada je Titanik udario od santu leda i počeo tonuti.

Titanic je bio najveći putnički brod na svijetu u to doba. Krenuo je iz Southamptona 10. travnja 1912. Tokom prvog putovanja udario je u ledeni brijeg u nedjelju, u 23:40 (brodsko vrijeme) četiri dana kasnije. U tragediji su od 2.228 putnika smrtno stradala 1.523, što je jedna od najvećih pomorskih katastrofa za vrijeme mira. Titanic je koristio najnapredniju tehnologiju dostupnu u to doba, pa se za njega vjerovalo da je nepotopiv. Bio je to veliki šok za sve, jer je uprkos naprednoj tehnologiji i iskusnoj posadi, na kraju ipak potonuo, uz velike ljudske gubitke.

Radnja filma vrlo je jednostavna: Jack je siromašni mladić koji u posljednji tren dobija ulaznicu za raskošni Titanik koji treba isploviti. Na Titaniku upoznaje dosta ljudi, međutim djevojka koja mu ostaje u sjećanju je Rose koja je na brodu sa majkom i zaručnikom. Nakon što je Jack spasi od pokušaja samoubojstva, oni se zaljubljuju. Njihovoj ljubavi na početku ništa ne može stati na kraj, čak ni njen zaručnik, no splet okolnosti koji će se dogoditi po njih je bio neočekivan i tragičan.

Komentiraj