Prije 21 godinu je došao na čelo Zagreba, preživio sva politička prevrtanja, kritičari i afere mu stalno “puhali za vratom”, ali i posljednji put ih je nadmudrio

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je preminuo u 66. godini života od srčanog udara ostat će zapamćen kao političar kojem je uspjelo osvojiti šest mandata na čelu Zagreba. Iako mu se već godinama na teret stavljaju mnoge afere, iz pokrenutih istraga se uspijevao održavati na političkoj sceni. Imao je i ambicije postati i predsjednik države ali ne tako uspješno kao na poziciji  prvog čovjeka Zagreba.

Njegovim odlaskom završava jedna era političke vladavine u Zagrebu, ali bio je u pravu kada je znao govoriti da će “delati do kraja”.

Podsjetimo kako su svi njegovi politički kritičari najavljivali kraj vladavine Milana Bandića, ali uvijek s dozom opreza najavljivali kako se on uvijek “diže kao Frnix”.  Na kraju je Milan Bandić još jednom “nadmudrio” svoje kritičare i iznenadnom smrću izbjegao micanje s vlasti, ali i prekinuo mnoge istrage USKOK-a.

Osim sa istragama i kritičarima Bandić već neko je vrijeme imao ozbiljnih problema sa zdravljem, ali ni zdravstveni problemi ga nisu omeli u planovima i pripremama za sedmi mandat, u koji se spremao pod sloganom “neumoran”.

Zdravstveni problemi Milana Bandića:

Nakon što je 2003. imao je teški moždani udar. Tada se relativno dobro oporavio, ali zadnjih godina često je boravio na liječenju u bolnici.

Prije tri godine zbog srčanih problema ugrađen mu je stent, a u lipnju prošle godine također mu je pozlilo pa je bio hospitaliziran u KBC-u Zagreb. U međuvremenu imao je plućnu emboliju i nekoliko kirurških zahvata, ali to nije zaustavilo njegove političke ambicije i pripremu za predstojeće lokalne izbore. Čak 20 godina Bandić je bio prvi čovjek Zagreba i neprestano ponavljao ‘radim 16 sati dnevno 365 dana u godini i tako već 20 godina’. I svoju je stranku nazvao MB 365.

Ni nedavna operacija glasnica, na koju je morao jer je bio potpuno izgubio glas, kao ni činjenica da mu se glas nije do kraja vratio, nisu ga spriječili u naumu da krene u kampanju po novi mandat.

Politička karijera Milana Bandića doživljava streloviti uspon nakon 2000. godine

Milan Bandić rođen je 22. studenoga 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. upisao poslijediplomski studij na  tom fakultetu.

Od 1980. do 1983. radio je u tvornici Ledo, a od 1983. do 1990. bio je zaposlen u Općini Pešćenica.

Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31. svibnja te godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. lipnja 2000. godine te je ponovno izabran izabran 20. lipnja 2001. godine.

U travnju 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći puta je postao  zagrebački gradonačelnik u lipnju 2005. godine, a 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U lipnju 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

 

Komentiraj