Prije 20 godina poginula je Ena Begović

Popularna hrvatska kazališna i filmska glumica rođena je u ljeto 1960. godine. Punih je 16 godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U tom je razdoblju odigrala više od 20 glavnih uloga, od grčkih tragedija, preko Shakespearea, Strindberga, Ibsena, do Zagorke i Krleže.
U bogatoj 20-godišnjoj karijeri za svoje uloge je dobila niz priznanja i nagrada među kojima i Zlatnu arenu pulskog festivala, a snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: Glembajevi, Treća žena, Pad Italije, Četverored i drugi.

S kontroverznim poduzetnikom Josipom Radeljakom se vjenčala u njihovom zagrebačkom domu na Cvijetnom trgu u lipnju 2000. godine. Ena je već tada je bila u poodmakloj trudnoći, a kćer Lanu rodila je 1. srpnja 2000. Tijekom trudnoće govorila je koliko je sretna jer joj je u životu bilo najvažnije da postane majka. Na žalost, u ulozi majke Ena je uživala samo četrdeset i pet dana.

Kobnog 15. kolovoza 2000. glumica je sa suprugom, kćeri, majkom i posinkom Leom boravila u vili na Braču, a kada se s ostalim članovima svoje obitelji uputila u posjetu prijatelju Stipici Kalogjeri, nije ni slutila da će to biti njezino posljednje putovanje. U Splitskoj je Leo odlučio prepustiti upravljač svom ocu. Zaustavio je Grand Cherokee na uzbrdici, a kada su iz njega pokušale izaći Ena i Tereza s Lanom, otkazale su kočnice i auto se prevrnuo u provaliju. Nije bilo spasa – život velike glumice okončao je za nekoliko sekundi.

Suđenje za katastrofu okončano je  2007. godine kada je Županijski sud u Splitu Lea Radeljaka oslobodio krivnje. Uzrok nesreće pronađen je u tvornici automobila, zbog čega je cijela linija povučena iz prodaje.

 

Komentiraj