Prije 20 godina otišla je košarkaška legenda Mirza Delibašić

Dana 8. prosinca 2001. godine svijet je izgubio veliku košarkašku legendu Mirzu Delibašića, jednoga od najboljih s ovih prostora koji je ikada zaigrao igru pod obručima. Letio je do vrha europske košarke pa se na kraju ”utopio” u alkoholizmu.

Slavni Bogdan Boša Tanjević, Mirzin prijatelj otkrio je u jednom intervjuu kako je Delibašić bio autodestruktivan. – Mirza, misliš li da se od alkohola lako umire? Ne, prijatelju, to je teška smrt. Ako si junak i ako to već hoćeš, skoči u Miljacku pa završi priču, govorio sam mu – priznao je Tanjević pa dodao: “Kada sam ga, pet mjeseci prije smrti vidio posljednji put, to više nije bio Mirza Delibašić. Smanjio se, jedva da ste ga mogli pronaći u tom velikom krevetu. Bio je očajan… Polumrtav. Ali je i dalje pušio kao Turčin. Umro je od bolesti koja se zove tuga. Zove se rat. Zove se Jugoslavija., zaključio je Tanjević.

Delibašić je umro u 47. godini života u Sarajevu. “Doletjeti, kao Mirza, do samog Sunca i onda se srušiti u ponor, to je zaista tragedija dostojna jednog Ikara”, napisao je njegov biograf Slobodan Đurasović.

Komentiraj