Prije 11 godina umro je Michael Jackson

Planirao je održati pedesetak koncerata, no 25. lipnja 2009. godine umro je u svome domu u LA-u, iznenadno, od zatajenja srca. Pokopan je u mauzoleju u Los Angelesu koji je obogaćen vitrajima s replikama Posljednje večere i Michelangelovim kipovima.

Michael Jackson je snažno utjecao na svjetsku glazbu. Svojom je pojavom rušio rasne barijere, izmislio nove plesne pokrete te transformirao poimanje pop glazbe uopće. Njegov je rad utjecao na mnoge današnje izvođače kao što su Justin Timberlake, Britney Spears, Beyonce, Lady Gaga, Jennifer Lopez i mnogi drugi. “Ako dođete na ovaj svijet znajući da ste voljeni i napustite ovaj svijet znajući isto, onda možete podnijeti sve što se dogodi u međuvremenu”, jedan je od Jacksonovih najpoznatijih citata.

U svojoj je bogatoj karijeri primio brojne nagrade, a jedna od njih je i nagrada za Najprodavanijeg muškog pop izvođača milenija. Ušao je nekoliko puta u Guinessovu knjigu rekorda, osvojio je 13 Grammyja, a 750 milijuna prodanih albuma čine ga najprodavanijim muškim izvođačem na svijetu.
Jacksonova pojava postala je živući brend i učinila ga legendarnim dijelom popularne kulture posljednja četiri desetljeća. Njegov lik živi i danas kroz njegovu najveću ostavštinu, pop glazbu i prepoznatljive plesne pokrete.

Komentiraj