Prije 10 godina umro je glumac Boris Festini. Publiku je osvojio manjim, ali zapamćenim ulogama u popularnim TV serijama

Boris Festini uz dugu kazališnu karijeru, ostvario je niz zapaženih uloga u filmovima i televizijskim serijalima, umro je 8. veljače 2013. godine u 83. godini života.

Rođen je 1930. u Svetom Ivanu Zelini pokraj Zagreba, a svoj prvi glumački nastup imao je u Narodnom kazalištu u Sisku gdje je 1948. završio gimnaziju. Bio je to početak njegove glumačke karijere tijekom koje je nastupao u gotovo svim najvažnijim hrvatskim kazalištima i na festivalima te surađivao s najistaknutijim hrvatskim filmskim i kazališnim redateljima.

Glumu je diplomirao 1955. na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost i vrlo je brzo nakon toga postao stalnim honorarnim članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Četiri godine kasnije prelazi u kazalište Komedija, gdje do 1970. ostvaruje više dramskih uloga, ponajviše likova asketa i patnika kojima je pristajao likom i stasom. Nastupao je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, u kazalištu Bagatella, s glumačkim družinama Histrion i Akter te u Akademskom kazalištu, na Maloj sceni i u Gavelli.

Jednu od prvih filmskih uloga imao je 1954. u ‘Koncertu’ Branka Belana, a krajem šezdesetih je surađivao s Antom Babajom na kratkim filmovima ‘Lakat kao takav’ i ‘Pravda’. Među ostalim, glumio je u Rondu Zvonimira Berkovića, ‘Seljačkoj buni 1573.’ Vatroslava Mimice i ‘Izbavitelju’ Krste Papića. Krajem osamdesetih glumio je u filmu ‘Čovjek koji je volio sprovode’ Zorana Tadića te u ‘Transatlantiku’ Mladena Jurana.

Ipak, široj je publici bio je prepoznatljiv zahvaljujući manjim, ali zapamćenim ulogama u popularnim televizijskim serijalima, od ‘Kuda idu divlje svinje’, ‘Prosjaci i sinovi’ i ‘Nepokoreni grad’, preko ‘Smogovaca’ u kojima je glumio djeda Jozu, do novijih, ‘Villa Maria’ i ‘Dobre namjere’.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]