Marko Prpic/PIXSELL

PRIJATELJSKI SUSRET U SRIJEDU U OSIJEKU S Izraelom igramo deveti puta

U srijedu u Osijeku hrvatska nogometna reprezentacija igrati pripremni dvoboj s Izraelom, koji je, uz Sloveniju, i najbolji poznanik Vatrenih, s obzirom da će dvoboj u osječkom Gradskom vrtu biti čak deveti međusobni od hrvatske samostalnosti.

Hrvatska se devet puta susretala sa Slovenijom, a taj će rekord Izraelci izjednačiti u Osijeku, te tražiti i prvu pobjedu uopće nad Hrvatskom.Hrvatski su nogometaši, naime, u osam dosadašnjih utakmica pobijedili čak sedam puta, jedino je susret u Jeruzalemu u veljači 2005. godine završila bez pobjednika. Remi 3-3 režirali su dvostruki strijelac Klasnić, budući kapetan Srna te Balili, izraelska zvijezda Benayoun i Golan.

Najuvjerljiviju su pobjedu (4-0) Vatreni ostvarili već u prvom dvoboju, na Ramat Ganu u kolovozu 1994. godine, kada su Cohenovu mrežu tresli – po prvi puta u svojim reprezentativnim karijerama – dva puta Cvitanović te po jednom Jurčević i Mumlek.

Dva su puta Izraelci doživjeli minimalni poraz od 0-1. U Varaždinu ih je u kolovozu 2004. godine nadjačao pogodak Šimunića, dok im je tri godine poslije u Zagrebu, u kvalifikacijama za EP u Austriji i Švicarskoj, presudio Eduardo.

Najuzbudljiviji okršaj Izraela i Hrvatske zbio se u istim kvalifikacijama, u studenome 2006. godine. U Tel Avivu su poveli domaćini preko Colauttija, da bi Srna iz kaznenog udarca te dva puta Eduardo osigurali veliki preokret Hrvatskoj. No, tada je na 3-2 smanjio Benayoun, Eduardo je kasnije upotpunio svoj hat-trick, a konačnih 4-3 postavio je ponovno Colautti.

Na istom su terenu Bilićevi izabranici tražili bodove za odlazak na EP u Poljskoj i Ukrajini, a u listopadu 2010. godine čovjek odluke bio je Kranjčar s dva postignuta gola. Poraz Izraela ublažio je Shechter u završnici. U uzvratnom ogledu u Zagrebu Modrić i dva puta Eduardo preokrenuli su vodeći pogodak Izraelca Hemeda u vrijedno slavlje od 3-1.

U ožujku 1996. u Varaždinu protiv Izraela se u strijelce upisao i bivši izbornik Hrvatske Igor Štimac, a pogodak za 2-0 dodao je Vlaović. U tom je susretu nastupio i sadašnji izbornik Izraela U-17 te privremeni izbornik A reprezentacije, Alon Hazan, koji će u Osijeku povesti svoju reprezentaciju u novi, deveti dvoboj protiv Vatrenih.

Komentiraj