PRIJATELJSKI SUSRET: Asad se sastao s Putinom u Moskvi

FaH

Sirijski predsjednik Bašar al Asad doputovao je u utorak navečer u radni posjet Moskvi gdje se odmah sastao s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i zahvalio mu na pomoći Siriji, priopćio je u srijedu Kremlj.

Vjeruje se da je to prvo Asadovo putovanje u inozemstvo od početka sirijske krize 2011., a sirijski predsjednik već se u međuvremenu vratio u Damask, priopćio je njegov ured.

“Prije svega želio bih izraziti ogromnu zahvalnost svim čelnicima Ruske Federacije i ruskom narodu za pomoć koju pružaju Siriji. Hvala vam za podršku jedinstvu Sirije i njezine neovisnosti. Najvažnije je da se sve radi u okviru međunarodnog prava”, rekao je Asad na sastanku.

“Sirija je za nas prijateljska zemlja. Mi smo spremni dati svoj doprinos ne samo u borbi protiv terorizma nego i u političkom procesu. Naravno, u tijesnoj suradnji s drugim državama i zemljama regije koje su zainteresirane za postizanje mirnog rješenja”, kazao je Putin.
Asad je također rekao da politički koraci koje poduzima Rusija od početka krize nisu dopustili još tragičniji razvoj događaja u Siriji. “Da nije bilo vašeg djelovanja i odluka, terorizam, koji se sad proširio po regiji, uzeo bi još više maha i zauzeo još veći teritorij.”
Ruski predsjednik pohvalio je sirijski narod zbog toga što se “praktički sam suprotstavlja militantima” i rekao je da sirijska vojska u posljednje vrijeme ostvaruje pozitivne rezultate na terenu.
Asadov posjet Moskvi realiziran je tri tjedna nakon što je Rusija pokrenula zračne udare protiv islamske države u Siriji 30. rujna.

Komentiraj