Albanski parlament jednoglasno je  u četvrtak ratificirao Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO.

Time je Alabanija postala peta zemlja koja je potpisala taj dokument kojim se i službeno preporuča Crna Gora za prijam u Savez.
Prethodno su to uradile Island, Slovenija, Slovačka i Mađarska.
Potpisivanju protokola je prisustvovao i predsjednik crnogorskog parlamenta Darko Pajović, koji je izrazio zadovoljstvo tim činom kojim je, kako je kazao, potvrđeno prijateljstvo dviju zemalja.
”Kretanje naše zemlje u pravcu euroatlanskih integracija dobar je put i izglasavanje protokola pokazuje da se zemlje koje su zajedno na tom putu međusobno pomažu i dopunjuju”, kazao je Pajović, prenose podgorički mediji.
S obzirom da će i Albanija uskoro otvoriti pregovore o pristupanju EU i time dobiti dodatni podsticaj za nastavak započetih reformi, Pajović je izrazio spremnost da Crna Gora svojim susjedima prenese svoja iskustva iz pregovaranja.
Čelnik crnogorskog parlamenta podsjetio je da je Crna Gora u pregovorima s EU-om otvorila 22 pregovaračka poglavlja, od čega je 2 već privremeno zatvorila.
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, u razgovoru s članovima radne skupine za proširenje u Vijeću Europe, ocijenio je kako je dinamika ratificiranja  Pristupnog protokola NATO-a s Crnom Gorom “očekivano dobra”, naglašavajući da će crnogorsko članstvo u Savezu biti veliki doprinos stabilnosti regije.

Komentiraj