Prihvaćena žalba tužiteljstva na jednu od 13 odbačenih optužnica u aferi Mjenice

Županijski sud prihvatilo je žalbu tužiteljstva na jednu od 13 ranije odbačenih optužnica kojima su 29 odgovornih osoba u tvrtkama dobavljačima Agrokora teretili za prikriveno financiranje bivšeg koncerna, što je prvostupanjski sud odbacio smatrajući da predmet optužbe nije kazneno djelo.

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda je 14. rujna, u jednom od 13 predmeta, donijelo rješenje kojim se prihvaća žalba državnog odvjetnika, ukida prvostupanjsko rješenje i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje, priopćilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

U priopćenju tužiteljstva se ističe kako je viši sud zaključio da je državni odvjetnik u pravu kada se žali zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka tvrdeći da prvostupanjski sud nije u potpunosti riješio predmet optužbe.

Riječ je o slučaju u kojem je tužiteljstvo krajem kolovoza prošle godine podiglo 13 optužnica protiv 29 odgovornih osoba u tvrtkama dobavljačima Agrokora. Radilo se o Francku, Krašu, Sokol-Mariću, Tehnici, Saponiji Unex Mediji, Alce-Zagrebu, Chromos-Agriju, AWT-u, Internationalu, Pet Promu i Agrofructusu, dok su odgovorene osobe u tim tvrtkama optužene za lažiranje faktura o isporuci robe.

Prema optužnici, okrivljenici su preko 3070 mjenica naplaćivali lažne fakture koji su potom prodavali dug faktoring kućama, a čime su, prema tvrdnjama tužiteljstva, prikriveno financirali Agrokor. Okrivljenici su od početka tvrdili da se nije radilo o kaznenim djelima ističući da je bila riječ o valjanim mjenicama, koje su priznale i banke.

Prema pisanju Večernjeg lista, Općinski kazneni sud je uvažio stavove obrane da je mjenica prenosivi vrijednosni papir koji glasi na određeni dio novca pa samim tim klauzula ”vrijednost primljena u robi” ne predstavlja obvezni dio mjenice.

U ukidnoj odluci zagrebačkog Županijskog suda navodi se da je u pravu državni odvjetnik kada u žalbi ističe da se prvostupanjsko rješenje ne može ispitati jer postoji znatna proturječnost između onog što se navodi u razlozima rješenja i onoga što se okrivljenicima činjeničnim opisom inkriminira.

”U navedenom rješenju Županijskog suda također se navodi da prvostupanjski sud prilikom novog odlučivanja o osnovanosti optužbe inkriminirani događaj treba promatrati u širem kontekstu i imati na umu da se okrivljenicima inkriminira da su u pravnom prometu kao zaštitnom objektu kaznenih djela krivotvorenja, svjesno potpisivali mjenice s neistinitim podacima da su izdane za vrijednost primljenu u robi iako su znali da to ne odgovara istini, već da su izdane u svrhu prikrivenog financiranja koncerna koji je u inkriminirano vrijeme bio prekomjerno financijski izložen prema bankama”, stoji u priopćenju tužiteljstva u kojem se ne navodi puno ime Agrokora.

Općinski kazneni sud u Zagrebu je, odlučujući o njihovoj osnovanosti, odbacio optužnice držeći da predmet optužbe nije kazneno djelo. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, po primitku navedenih rješenja, uložilo žalbe u zakonskom roku, zaključilo je tužiteljstvo.

Komentiraj