Predstavnik Vlade u četvrtak je u Saboru u nešto izmijenjenom obliku prihvatio sva tri amandmana koje je na izmjene Zakona o najmu stanova podnio SDSS, dok je odbio sve oporbene amandmane, odnosno saborskih klubova Živog zida i SNAGA-e, SDP-a i Neovisni za Hrvatsku.

Vladajući su prihvatili amandman SDSS-a kojim se predlaže da, ako jedinica lokalne samouprave ne raspolaže stambenim fondom ili sredstvima, obvezu prema zaštićenom najmoprimcu preuzima Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Prihvaćen je i amandman po kojemu je za prijam zaštićenog najmoprimca u dom za starije i nemoćne osobe potrebno da iskaže svoju volju, kao i amandman kojim se dopunjuju završne odredbe zakona, kazao je državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, prilikom izjašnjavanja o amandmanima.

Odbijeni su, pak, svi amandmani koje je podnio Klub Neovisni za Hrvatsku, među kojima su tražili da se vlasniku stana naknada do tržišne vrijednosti mora početi isplaćivati odmah, a ne, kako je predloženo, kroz pet godina. Odbijen je i njihov amandman kojim su tražili ukidanje odredbe o pravu zaštićenih najmoprimaca na prvokup stana.

“Zadržavanje odredbe o prvokupu ograničava prvo vlasnika i ide na njegovu štetu”, kazao je zastupnik Zlatko Hasanbegović u ime tog kluba te najavio ustavnu tužnu vezano za to pitanje.

Odbijeni su i amandmani kluba Živog zida i SNAGA-e, kojim su se protivili povećanju stanarine i mogućnosti da se, kako je kazao Branimir Bunjac, “ljude baca na ulicu”.

Nisu prošli ni SDP-ovi amandmani kojima su, kako je pojasnio  Arsen Bauk, željeli zaštititi pravo najmoprimaca na dom, utvrditi visinu najamnine i ispraviti zakonodavne nedostatke.

Izmjene Zakona o najmu stanova, koje bi trebale riješiti problem zaštićenih najmoprimaca, odnosno omogućiti vlasnicima sa zaštićenim najmoprimcima da do rujna 2023. uđu u posjed svoje imovine, izazvale su buru u javnosti, ali i neslaganje u redovima vladajućih zbog čega je glasovanje o tom zakonu već dva puta odgađano.

Prema najavama iz krugova vladajućih, glasovanje o izmjenama Zakonu o najmu stanova vjerojatno će biti idućeg petka, zadnjeg dana rada Sabora prije ljetne stanke.

Komentiraj