Prihodi bivše tvrtke ministra Krstičevića rekordno narasli od dolaska HDZ-a na vlast

Prihodi KING ICT-ja, bivše tvrtke HDZ-ova ministra obrane Damira Krstičevića, porasli su otkako je HDZ preuzeo vlast, piše Index.hr.

Prema podacima Državne riznice, u tri godine aktualne HDZ-ove vlade, MORH je KING ICT-ju isplatio točno 19.505.271,12 kuna, što je tri milijuna kuna više od 16.780.171,05 kuna isplaćenih u zadnje tri godine SDP-ove vlasti.

Krstičević je, prije nego što je preuzeo resor obrane, predsjedao Nadzornim odborom M SAN Grupe, a od 2007. do 2015. godine bio je član Nadzornog odbora KING ICT-ja, dok je od 2009. do 2015. godine bio zamjenik predsjednika Nadzornog odbora M SAN Grupe.

Samo prošle godine, najviše novca, točnije 8.964.401,49 kuna, KING ICT-ju od MORH-a stiglo za “opremanje i modernizaciju komunikacijsko-informacijskih sustava”, dok im je 1.576.551,17 kuna isplaćeno u stavci “NATO misije i operacije”, 1.524.489,27 kuna za održavanje komunikacijsko-informacijskih sustava, 60 tisuća kuna za UN-ove misije i operacije, a 20 tisuća kuna za poslovanje s Obalnom stražom.

Index se za objašnjenje obratio Krstičeviću i KING ICT-ju.

“Vezano za vaš upit o možebitnom političkom utjecaju ministra obrane na poslovanje tvrtke KING ICT s Ministarstvom obrane, a u cilju točnog informiranja javnosti možemo vas izvijestiti slijedeće: Ministar obrane Damir Krstičević bio je član Nadzornog odbora KING ICT i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora M SAN Grupe. Na tim je pozicijama bio do 28. prosinca 2015. i s tih je pozicija razriješen na osobni zahtjev nakon što je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor.

S obzirom na činjenicu da je trgovačko društvo KING ICT d.o.o. stupalo u poslovne odnose s Ministarstvom obrane te uzevši u obzir mogućnost da će navedeno trgovačko društvo i nakon stupanja Damira Krstičevića na dužnost potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane nastupati kao ponuditelj u postupcima javne nabave koje provodi Ministarstvo obrane ili Vlada Republike Hrvatske, Damir Krstičević je 9. studenoga 2016. zatražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo je na zahtjev dužnosnika 17. studenoga 2016. donijelo mišljenje u kojem se, između ostaloga, navodi da sukladno odredbama Zakona nema zapreke da navedena trgovačka društva sudjeluju kao ponuditelji u postupcima javne nabave koje će kao naručitelj provoditi Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo obrane i/ili druga tijela javne vlasti”, stoji u odgovoru iz MORH-a.

“Od dana stupanja na dužnost potpredsjednika Vlade i ministra obrane, 19. listopada 2016. Damir Krstičević nije na bilo koji način sudjelovao u postupku javne nabave, odabiru ponude te nije potpisivao ugovore po provedenom postupku nabave s trgovačkim društvom KING ICT d.o.o i M SAN Grupom”, dodaju iz Ministarstva.

Iz KING ICT-ja Indexu je odgovoreno opširno, a odgovor su objavili u cijelosti.

 

 

 

 

Komentiraj