‘Prihod HRT-a strmoglavo pada, novinari odlaze, a kupuje se skupa vanjska produkcija’

PIXSELL

Irena Petrijevčanin Vuksanović, saborska zastupnica HDZ-a, upozorava na sve lošiju situaciju na Hrvatskoj radioteleviziji. Dok se smanjuju plaće zaposlenicima, honorarnom voditelju isplaćeno je 900 tisuća, a vanjskom sportskom komentatoru 240 tisuća kuna

Nakon što je Nacional u prošlom broju objavio nove detalje u studenom prošle godine potpisanog Koregulacijskog sporazuma o postupku i pravilima nabave djela neovisnih proizvođača, pri kojem je otkriveno da će HRT samo ove godine za vanjsku produkciju izdvojiti oko 75 milijuna kuna, dok ta kuća zanemaruje vlastiti dramski program, počelo se javljati sve veće nezadovoljstvo zaposlenika HRT-a. Neki od njih, kako je Nacionalu otkrio izvor, zaposlenik na javnoj televiziji koji je želio ostati anoniman, pokušali su na bilo koji način osporiti taj Sporazum koji je po mnogočemu štetan za HRT jer se s jedne strane vanjskim produkcijama za projekte daju milijuni, dok se unutar kuće sve više štedi…

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

REAKCIJA ‘Netočno je da troškovi rastu, gledanost pada, a izostaje vlastita proizvodnja’

Poštovani,

pozivamo Vas da u skladu s člankom 40. Zakona o medijima objavite ispravak informacija objavljenih dana 30. travnja 2018. godine u tiskanom izdanju tjednika Nacional, str. 42-43. pod naslovom „PRIHOD HRT-a strmoglavo pada, novinari odlaze, a kupuje se skupa vanjske produkcija“, a kako slijedi:

„U članku pod naslovom PRIHOD HRT-a strmoglavo pada, novinari odlaze, a kupuje se skupa vanjske produkcija“ objavljenom dana 30. travnja 2018. godine u tiskanom izdanju tjednika Nacional, na str. 42.- 43., iznesene su netočne informacije kojima su povrijeđeni čast i ugled Hrvatske radiotelevizije.

Netočna je informacija da su „neki od zaposlenika pokušali osporiti Koregulacijski sporazum koji je po mnogočemu štetan za HRT jer se s jedne strane vanjskim produkcijama za projekte daju milijuni, dok se unutar kuće sve više štedi“.

Načini odabira i financiranja neovisnih proizvođača detaljno su regulirani aktima HRT-a i to Općim uvjetima poslovanja HRT-a o mjerilima i postupku odabira programa od neovisnih proizvođača, te Općim uvjetima poslovanja HRT-a Uvjeti nabave od neovisnih proizvođača AV djela, u kojima su, a suprotno navodima iz članka, jasno propisani kriteriji za odabir. Svi ti akti usklađeni su sa Koregulacijskim sporazumom.

Vezano uz Koregulacijski sporazum nije pokrenut niti jedan postupak u smjeru njegovog navodnog osporavanja, a podsjećamo da je jedan od potpisnika navedenog Sporazuma i regulatorno tijelo HRT-a. Navedeni Sporazum ne bi, a suprotno navodima iz članka, mogao osporiti niti Nadzorni odbor HRT-a jer za takvo što nema ovlasti.

Nadalje, netočna je informacija i da:“…troškovi rastu, a gledanost pada, kao i da je proizvodnja vlastitog sadržaja i prodaja istog, izostala.“

HRT sustavno radi na smanjenju troškova, te je prema podacima Europske radiodifuzijske unije HRT i dalje je najgledanija javna televizija u jugoistočnoj Europi te 16. po gledanosti na cijelome kontinentu.

Isto tako, HRT razvija i proizvodi visoko kvalitetne programske sadržaje trajne vrijednosti kao što su npr. Republika, Doba Uskoka, koje kao i ostale sadržaje, kontinuirano nudi i prodaje na domaćem i stranom tržištu.

Navodi gospođe Petrijevčanin Vuksanović o tome kako „se jedna epizoda emisije u produkciji HRT-a plaćala osam tisuća kuna, dok je jedna epizoda druge emisije istog žanra, s gotovo pa identičnim resursima, stajala minimalno triput više, a radila ju je neovisna produkcija za HRT…“ netočni su.

Sukladno članku 11. stavku 1. Zakona o HRT-u, najmanje 15% svojeg godišnjeg programskog proračuna, HRT je dužan osigurati za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega polovina tih sredstava mora biti namijenjena za djela proizvedena izvorno na hrvatskom jeziku.

Navedene odredbe Zakona o HRT-u temelje se na odredbama Direktive 2010/13/EU (Direktiva o audiovizualnim medijskim uslugama) kako bi se omogućila i osigurala tranzicija s nacionalnog tržišta na tržište zajedničke programske proizvodnje i distribucije, te kako bi se zajamčili uvjeti poštenog natjecanja bez predrasuda prema ulozi javnog interesa koji se obznanjuje kroz usluge audiovizualnih medija, omogućavanje zapošljavanja u malim i srednjim poduzećima te želja da se osigura transparentnost i predvidivost na tržištima za audiovizualne medijske usluge kao i poticanje novih izvora televizijske produkcije, posebno stvaranje malih i srednjih poduzeća kako bi se ponudile nove mogućnosti za stvaralačke talente, za kulturna zvanja i zaposlenike u području kulture.

Iznosi proizvodnje pojedinih televizijskih sadržaja HRT-a koji se navode kao znatno jeftiniji u odnosu na neovisnu produkciju, odnose se isključivo na vanjske troškove proizvodnje ne uzimajući u obzir troškove rada radnika, te korištenja tehničkih i drugih resursa čije se cijene ne iskazuju, a predstavljaju znatan udio u proizvodnji određenog sadržaja.

Suprotno navodima iz članka, na HRT-u se ne događa „odljev ljudi“ .

Naime, od početka godine sa HRT-a otišlo je 112 radnika, a riječ je o redovnim odlascima zbog umirovljenja, sporazumnih prestanka ugovora o radu, smrti itd. pri čemu HRT ima sukladno planu zapošljavanja plan zaposliti nove radnike uz održavanje postojećeg broja stalno zaposlenih. Netočna je i informacija da „Ukupni prihod HRT-a strmoglavo pada “ „i da se smanjuju najniže plaće“.

Naime, novim Kolektivnim ugovorom najniži koeficijent plaće značajno je podignut, sa 2.15 na 2.85, a dobit poslovne 2017. godine iznosi 100 milijuna kuna uz istovremeno smanjivanje kreditnih obaveza, što je pokazatelj stabilne i povoljne poslovne situacije.“

Ispravak netočnih informacija mora biti objavljen sukladno odredbi članka 41. Zakona o medijima te Vas pozivamo da postupite sukladno mjerodavnim zakonskim odredbama.

S poštovanjem,

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić

Komentiraj