Prigožin: “Kremaljske frakcije otvaraju Pandorinu kutiju unutarnjih sukoba”

Vođa ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin poručio je u subotu da da kremaljske frakcije uništavaju rusku državu pokušavajući unijeti razdor između njega i čečenskih boraca.

Dodao je da je spor, u kojem su čečenski političari kritizirali njegove vojne sposobnosti riješen, ali i da je ‘Pandorina kutija već otvorena’.

Krivnju za neslogu prebacio je na neidentificirane kremaljske frakcije koje naziva “kremaljskim kulama”. “Njihovo spletkarenje toliko se otelo kontroli da ih je Putin morao ukoriti na sastanku nacionalnog Vijeća sigurnosti. Pandorina kutija je već otvorena – mi je nismo otvorili”, rekao je Prigožin u poruci koju je objavila njegova služba za medije.

“Opasne igre postale su uobičajene u kremaljskim tornjevima… oni jednostavno uništavaju rusku državu”, ocijenio je Prigožin. Nije identificirao kremaljsku frakciju, ali je rekao da će, nastavi li sa svojim pokušajima sijanja razdora, “biti vraga”.

Kako su Wagnerove snage otpuštene iz Bahmuta, nakon što su zauzele većinu grada, Prigožinov politički utjecaj postao je ranjiviji, objavio je ranije Institut za proučavanje rata, prenosi Sky.

U isto vrijeme, čečenske specijalne snage dobile su zadatak ofenzive u Marinki, što bi njihov čelnik Ramzan Kadirov mogao pokušati iskoristiti da podigne svoj ugled na sličan način kao i šef Wagnera.

Prigožin je u svojoj današnjoj izjavi rekao da bi Wagner dobio izravnu bitku s tim čečenskim snagama, poznatim kao Akhmat, ali da bi došlo do ozbiljnog krvoprolića.

Još se jednom oglasio o ministru obrane Sergeju Šojguu i tradicionalnoj vojsci, poručivši da je ministarstvo “u kaosu” i da ono “de facto ne postoji”. Ni Šojgu ni Gerasimov nisu javno komentirali Prigožinove komentare.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner