FaH

PRIDRUŽENJE PROJEKTU: RH u regionalnoj bazi podataka o nestalima u ratovima

Hrvatska se pridružila projektu uspostave baze podataka o osobama nestalim tijekom ratova na području bivše Jugoslavije koji vodi Međunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP), priopćila je ta organizacija u utorak u Sarajevu.

Sporazum su postigli ICMP i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a u Sarajevu su ga potpisali Stjepan Sučić, pomoćnik ministra nadležan za Upravu za zatočene i nestale i Matthew Holliday, voditelj ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

“Odluka Hrvatske da sudjeluje u projektu predstavlja ogroman korak naprijed u pogledu jačanja regionalne saradnje u procesu traganja za oko 12.000 osoba koje se još uvijek smatraju nestalima”, rekao je Holliday.

Pojasnio je kako će sporazum pomoći da svi relevantni podaci budu pohranjeni na jednom mjestu i da se izbjegnu dvostruke evidencije i suvišni dupli rad na istim slučajevima potrage.

“Uprava za zatočene i nestale je prepoznala ovu aplikaciju kao koristan alat i dobro rješenje kako bi podaci o nestalim osobama bili dostupni u realnom vremenu svim zainteresiranim stranama”, rekao je Sučić.

Potvrdio je da suradnju s ICMP-jem podupiru obitelji nestalih iz Hrvatske.

“Zajednički nam je cilj da ova baza podataka svima olakša traženje nestalih osoba i konačno rješenje ovog važnog pitanja za drustvo u cjelini”, istaknuo je Sučić.

Regionalna baza sadržavat će ime nestale osobe, ime oca, prezime, datum rođenja, mjesto rođenja, datum, mesto i općinu nestanka, datum identifikacije ako je obavljena i državu u kojoj je nestanak registriran.

ICMP je sporazum ranije potpisao s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Kosovom, a u prvoj polovici 2017. godine trebala bi mu se priključiti i Srbija.

Komentiraj