Priča o uspjehu IGH na međunarodnom tržištu

PROMO | Uz velike projekte u Hrvatskoj, društvo je već u ranim 80-ima započelo provedbu projekata izvan zemlje

Institut IGH inženjersko je društvo sa više od sedam desetljeća povijesti. Izvorno osnovana kao građevinski laboratorij 1949., IGH se s vremenom dokazao kao najveće inženjersko društvo u Hrvatskoj, koje se bavi raznim uslugama i pokriva sektore poput prometa, industrije, infrastrukture, vodoprivredom, građevinskim inženjerstvom i energijom.

S golemim iskustvom u Hrvatskoj, kapacitetom, dobro opremljenom materijalno-tehničkom bazom i visoko kvalificiranim stručnim osobljem, društvo je oduvijek imalo ambicije proširiti vlastiti djelokrug izvan državnih granica.

Uz velike projekte u Hrvatskoj, društvo je već u ranim 80-ima poduzelo konkretne korake i započelo provedbu projekata izvan zemlje, kada je IGH proveo 5 projekata u Iraku, svi povezani s razvojem brane i projektiranjem hidrauličnih konstrukcija. U 80-ima, Institut IGH izvršio je oko 10 projekata u Alžiru, Libiji, Iranu i Etiopiji.

Društvo je provelo nekoliko projekta u Rusiji te je IGH-u dodijeljen ugovor u vrijednosti od dva milijuna eura za projektiranje autocesta od zračne luke Adler u Sočiju, na obali Crnog mora do skijališta Krasnaya Polyana za Zimske Olimpijske igre 2014. Kako su cesta i autocesta izgrađene u isto vrijeme, polovicu autoceste, duljine 48.6 km, projektirao je IGH, a za drugu polovicu bio zadužen ruski Ured za projektiranje željeznica. Ovo potvrđuje da je IGH sposoban provesti i najsloženije projekte i to vrlo uspješno, jer gradnja unatoč krizi i recesiji u Sočiju nije stala na tome. Drugim je projektom, u vrijednosti od oko 810 tisuća eura, zaključenim 2017. godine, predviđena priprema projektne i geodetske dokumentacije za obnovu mosta ‘’Stone Bridge’’ u Moskvi.

U 2000.-ima i 2010.-ima društvo je proširilo svoj profesionalni horizont na Mađarsku, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Kinu, Makedoniju, SAD i Austriju. Među njima vrijedi spomenuti Sporazum o projektiranju i reviziji, kontroli kvalitete i laboratorijskim uslugama, terenskim istraživanjima, studijama i uslugama nadzora u Kosovu ugovorne vrijednosti 825 milijuna Eura.

2016. godine IGH je potpisao pet ugovora s gruzijskim tijelima nadležnima za infrastrukturu. Pod uvjetima Ugovora o tehničkom nadzoru gradnje, rekonstrukcije, rehabilitacije i održavanja radova na cestovnoj infrastrukturi diljem zemlje, inženjeri IGH nadzirali su radove u vrijednosti preko 400 milijuna eura (1.2 milijarde GEL). Tijekom tri godine, gruzijska podružnica tvrtke, stvorila je s iskusnim tehničkim osobljem iz sjedišta tvrtke, snažnu grupu profesionalaca, koja je razvila učinkovit sustav s modernim sredstvima za komunikaciju i inspekciju kako bi se osigurala visokokvalitetna usluga, definirana Sporazumom o tehničkom nadzoru.

Četiri design projekta cestovne infrastrukture ukupne vrijednosti 8 milijuna eura navedeni su kao neki od najtežih projekata koji su dosad završeni u Gruziji. Projektiranje cesta u planinskim područjima zemlje– Svaneti, Zemo Imereti, Racha, Abastumani i khevsureti iziskivalo je mnogo više truda, financijskih sredstava i vremena. Stoga je u početnoj fazi razvoja projekta odnos između IGH i Naručitelja postao blago napet, ne samo zbog kompleksnosti navedenih projekata, nego i zbog razlike u gledištima oko projektnih standard i rješenja. No, IGH je uspio riješiti sve nesuglasice s Naručiteljem i do kraja 2019., kada je društvo tri od četiri projekta već predala naručitelju, Uprava tijela nadležnog za infrastrukturu službeno je izrazila zahvalnost za kvalitetu obavljenog posla i pravovremenu implementaciju.

Fokus na međunarodne projekte također je dio nove strategije tvrtke, budući da međunarodna tržišta nude više prilika tako velikoj tvrtci.

Komentiraj