“Priča o oblaku” Male scene nagrađena u Kini

HINA/ Kazalište Mala scena

Predstava “Priča o oblaku” zagrebačkog Kazališta Mala scena, izvedena  na nedavno završenom International Children Drama’s Weeku u jednom od najstarijih kineskih gradova Xi’anu, osvojila je “The Silk Road Friendship Award”, koju dodjeljuje Odbor  Silk Road International Arts Festivala.

Kazalište Mala scena izvijestilo je u srijedu kako je predstava oduševila publiku, a Ivica Šimić, redatelj i jedan od autora, izveo ju je dva puta na engleskom jeziku uz simultani prijevod na kineski. Nakon svake predstave održana je radionica s roditeljima i djecom.

“Oduševljen sam prijemom kineske publike i nagradom. Vjerujem da će nakon ovog uspjeha, predstava sudjelovati na još mnogim festivalima u Kini, što će otvoriti put i drugim naslovima Male scene u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.”, izjavio je Šimić.

Poetična kazališna priča prati oblak na njegovom putu svijetom, a kada susreće dječaka polako ga obujmi, podigne u zrak i povede na put pustinjama, prašumama, livadama, gorju, morima i rijekama.

“Priča o oblaku” najstarija je predstava iz ciklusa priča o kotaču, svjetlu, vodi, zvuku, bojama, koje mogu gledati djeca od 18 mjeseci starosti.

“Tim predstavama dokazujemo da je kazalište za najmanju publiku ne samo moguće, nego i potrebno. Mala djeca još u potpunosti ne razumiju, ali itekako osjećaju ljepotu slika i riječi kojima im pripovijedamo o svijetu oko njih. Na taj način usađujemo u njih estetske vrijednsoti za cijeli život, a posredno i podsvjesno pomažemo im razumjeti svijet koji ih okružuje”, ističu iz Male scene.

Uz najnoviju nagradu “Priča o oblaku” dobila je 2003. nagradu ASSITEJ-a za najbolju predstavu za djecu u Hrvatskoj, gdje je Šimić bio nagrađen za najboljeg glumca. Scenografija predstave bila je izložena na Zagrebačkom salonu gdje je također dobila priznanje.

U autorskom timu “Priče o oblaku” su kiparica Dunja Niemčić koja je osmislila scenografiju, oslikali su je akademski slikari Anina Lasta Budor i Robert Budor, a producentica je Vitomira Lončar. Od 2010. godine predstava integralno igra i na engleskom jeziku.

Polusatna predstava gostovala je, među ostalim, u Irskoj, Turskoj, Egiptu.

International Children Drama’s Week, održan od 8. do 16. rujna, dio je 5. Silk Road International Festivala, te inicijative 16+1 u kojoj sudjeluje 16 zemalja jugoistočne Europe i Kina.

Komentiraj