PRIČA O KATARINI VELIKOJ KROZ TISUĆU EKSPONATA

THE STATE HERMITAGE MUSEUM, ST. PETERBURG, 2018.

IZLOŽBA RUSKOG DRŽAVNOG MUZEJA ERMITAŽ U ZAGREBU

U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori u četvrtak, 12. travnja, bit će otvorena izložba ‘Katarina Velika, carica svih Rusa’ iz jednog od najvećih svjetskih muzeja – Ermitaža iz St. Peterburga.

Izložba o vladavini jedne od najmoćnijih žena u povijesti, carice Katarine II. (1729. – 1796.) koncipirana je posebno za izložbene prostore Galerije Klovićevi dvori, a daje presjek tog jedinstvenog razdoblja ruske povijesti kroz prikaze caričinih osobnih predmeta, predmeta iz svakodnevnog života i vladanja te umjetničkih djela koja je prikupljala kao strastvena kolekcionarka i time utemeljila jednu od najvećih i najvažnijih zbirki svijeta. Bit će predstavljeni i Muzej Ermitaž i St. Peterburg onoga doba te, putem eksponata, priča o carici Katarini. Izložba je priređena u povodu obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba.

Publika će na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori moći vidjeti više od 1000 eksponata, preko kojih će saznati zanimljivosti o Katarininom životu te dolasku u Rusiju i na prijestolje, o precima, carskoj obitelji i dvoru, njezinoj velikoj ulozi u obrazovanju i prosvjetiteljstvu, vanjskoj politici i ratovima koje je vodila, a ponajprije će moći osjetiti caričinu strast za umjetnosti koja ju je dovela do otkupa mnogih zbirki i osnivanja Ermitaža.

Osim veličanstvenim carskim portretima i djelima slikarstva europskih škola, izložba obiluje skulpturama, grafikama, odjevnim predmetima carice i ostalih pripadnika dvora, predmetima umjetničkoga obrta (staklo, keramika, servisi, srebro, zlato), medaljama, oružjem, namještajem i dragocjenostima. Katarina je upravljala golemim Ruskim carstvom 34 godine (1762.-1796.), a njezinu vladavinu nazivaju vremenom slave i moći Rusije i sjaja ruskog dvora. Pomno je pratila rad obrazovnih ustanova i posebnu ulogu u razvoju nacionalne kulture dodijelila je Akademiji znanosti i Akademiji umjetnosti. Važan dio njezina rada bilo je sakupljanje umjetnina i stvaranje osobnoga muzeja – Ermitaža.

Istinski se smatrala sljedbenicom francuskih prosvjetitelja i veliku je pozornost poklanjala razvoju umjetnosti, znanosti i kulture. Bila je pokroviteljica arhitektima, kiparima, pjesnicima, piscima i znanstvenicima. Posjedovala je golemu osobnu knjižnicu koja je brojila 40.000 knjiga ruskih i stranih autora. Izložba Katarina Velika vrhunski je umjetnički događaj za Zagreb i Hrvatsku pa se očekuje veliki broj posjetitelja koji će izložbu moći pogledati do 29. srpnja.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]
Source:Senad Pašić