FaH

PRIBLIŽAVAO SE GRANICI: Ruski lovac presreo američki zrakoplov nad Baltikom

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da je poslalo u petak borbeni zrakoplov kako bi presreo američki zrakoplov koji se približavao ruskoj granici nad Baltičkim morem jer je isključio svoj transponder, koji je potreban za identifikaciju, prenose ruski mediji.

Pentagon je priopćio da je američki zrakoplov RC-135 letio rutinskom rutom u međunarodnom zračnom prostoru, a da ga je ruski lovac SU-27 presreo na “opasan i neprofesionalan” način. CNN je izvijestio da je ruski zrakoplov došao na udaljenost od oko 30 metara od američkog i da je izveo salto.

“Svi letovi ruskih zrakoplova izvode se u skladu s međunarodnim pravilima o korištenju zračnog prostora”, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov, a prenio je TASS.

“Američke zračne snage imaju dva rješenja: da ne lete blizu naših granica ili da uključe transponder zbog identifikacije”, istaknuo je.

Po njegovim riječima, ministarstvo je već naviknuto na optužbe Pentagona glede navodnih “neprofesionalnih” manevara ruskih zrakoplova prilikom presretanja američkih izviđačkih zrakoplova kod ruskih granica. “Želimo skrenuti pozornost na to da se izviđački zrakoplov RC-135U svaki put pokušava prikrasti ruskoj granici s isključenim transponderom i zbog toga zračne snage moraju slati borbeni zrakopov kako bi vizualno identificirao tip aviona i oznaku na njemu”, kazao je.

Komentiraj