Pri padu ruskog zrakoplova u Siriji poginulo 39 osoba

EPA/IGOR KOVALENKO

Ruski transportni zrakoplov srušio se u utorak tijekom slijetanja u ruskoj bazi Hmejmim, na zapadu Sirije, pri čemu je poginulo svih 39 putnika i članova posade, objavilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da su svi poginuli ruski državljani.

To je jedna od najtežih nesreća povezanih s vojnom intervencijom koju je Moskva pokrenula u rujnu 2015. podržavajući režim Bašara al-Asada.

Kampanja ruskih zračnih napada vodi se uglavnom iz zračne luke Hmejmim, gdje je predsjednik Vladimir Putin u prosincu izjavio da je ruska vojna misija savršeno izvedena i najavio djelomično povlačenje postrojbi.

“Šestog ožujka oko 13 sati po srednjoeuropskom vremenu, transportni zrakoplov An-26 je pao u zračnoj luci Hmejmim. Prema prvim podacima u njemu se nalazilo 39 putnika i članova posade. Svi su mrtvi”, navelo je ministarstvo obrane u priopćenju na koje se pozivaju ruske novinske agencije.

Do gubitka zrakoplova je došlo zbog tehničkog problema, dodaje se u priopćenju koje precizira da je on pao 500 metara od piste za slijetanje i da nije bilo pucnjave.

“Povjerenstvo ministarstva obrane će proučiti sve moguće verzije događaja”, precizira se u priopćenju koje ne donosi pojedinosti o putnicima zrakoplova i okolnostima nesreće.

Predsjednik Vladimir Putin je izrazio sućut obiteljima žrtava, rekao je njegov glasnogovornik Dmitri Peskov ruskim agencijama.

Komentiraj