Pixabay

Pri kraju suđenje svećeniku za utapanje dječaka u šahtu

Ispitivanjem petero svejdoka na karlovačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je završen dokazni postupak župniku župe “Sveti Juraj Lešće na Dobri” u općini Generalski stol, Željku Kutenu, kojemu se sudi zbog utapanja jednoipolgodišnjeg dječaka u šahtu župnog dvora u veljači 2016.

Nakon što je dokazni postupak završio saslušanjem petoro župljanja, zamjenica županijske državne odvjetnice Ljubica Fiškuš Šumonja djelomično je izmijenila činjenični opis djela u optužnici, zbog čega je na zahtjev obrane rasprava odgođena, kao i očekivano izricanje presude.

Fiškuš Šumonja je rekla da se kvalifikacija djela ni ključne činjenice u optužnici nisu mijenjale, već samo dimenzije šahta i druge tjekom postupka utvrđene činjenice te da to i dalje ostaje “optužnica protiv propusta u općoj sigurnosti, odnosno da je smatrajući da neće doći do štetnih posljedica, propustio poduzeti potrebne mjere i radnje te propisno zatvoriti i osigurati otvor šahta”.

Međutim, predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Sanda Janković raspravu je prekinula i najavila novu za 08. ožujka, kada se očekuju završni govori optužbe i obrane te izricanje nepravomoćne presude.

Svih petoro danas saslušanih svjedoka, među kojima i župnikova sestra Blaženka Pisačić, svjedočili su da je šaht bio u ograđenom prostoru u kojeg nitko nije zalazio te da dijete nije moglo samo otvoriti vrata koja su vodila prema djelu dvorišta gdje je šaht, kao i da majka nije dovoljno pazila na svoju dvojicu sinova.

Pisačić je bila posebno oštra prema odgovornosti majke, ali ju je sutkinja upozorila da se tu ne sudi majci već Kutenu “za njegove propuste da se osigura šaht” jer se ta okolnost “dovodi u uzročnu vezu sa smrtnim stradavanjem Lovre Bobića”, a koji je u župnom dvoru živio sa svojom majkom i više starijih ljudi o kojima je Kuten skrbio.

Komentiraj