Nacional

Pri kraju otkup dijela rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu

Otkup rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, za potrebe Hrvatskog nacionalnog vijeća, uskoro se privodi kraju, potvrdio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, prenijeli su u subotu portal „021.rs“ i „Večernje novosti“.

“Veći dio prostora te zgrade je otkupljen od dosadašnjih vlasnika”, rekao je Vučević i dodao da je za realiziranje otkupa dijela rodne kuća bana Jelačića Srbija odobrila sredstva u iznosu od 600.000 eura, a Autonomna pokrajina Vojvodine će platiti rekonstrukciju tog objekta.
„Voljeli bismo da neki od sljedećih susreta predsjednika Srbije i Hrvatske bude ovdje u Novom Sadu. Moguće je i da predsjednik Vučić ovdje organizira i jedan od susreta u okviru ‘trilaterale’ Srbija-BiH-Hrvatska. To bi bila prigoda da ovaj projekt kuće bana Jelačića bude realiziran, da pokažemo što je napravljeno“, izjavio je Vučević, prenose „Večernje novosti“.

Srbijanska vlast sada otkupljuje dio objekta, odnosno stan od oko 60 četvornih metara, prizemlje i podrum zgrade, koji će biti sastavni dijelovi budućeg spomen-doma bana Josipa Jelačića.

Hrvatska manjina u Vojvodini, prije svih njezini pripadnici u Petrovaradinu, godinama su bezuspješno tražili da se rodna kuća bana Jelačića njima dodjeli kako bi je pretvorili u spomen kuću i sjedište hrvatske manjinske zajednice.

Do pomaka je došlo poslije posjeta Aleksandra Vučića Zagrebu u veljači ove godine kada je tijekom razgovora o položaju hrvatske manjine u Srbiji dogovoreno rješavanje statusa toga objekta.

U rodnoj kući bana Jelačića, izgrađenoj 1745, danas živi nekoliko obitelji koje za otkup svojih stanova traže visoke nadoknade.

Na povijesno značenje objekta u Petrovaradinu ukazuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja 200-te obljetnice rođenja najpoznatijeg hrvatskog bana.

Komentiraj