Patrik Macek/PIXSELL

PRGOMET “Kakav bih bio kandidat da me ne napadaju?”

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Drago Prgomet u petak je u ‘Novom danu’ N1 televizije rekao kako je o njegovoj kandidaturi odlučilo Predsjedništvo stranke i Gradski odbor stranke.

Upitan koje je njegovo mišljenje o predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, Prgomet kaže kako je uvijek teško govoriti o predsjednicima stranaka. “Često se zna glorificirati, nekad i nekritički, vlastiti predsjednik, ali doista moram reći da s Plenkovićem imam izrazito korektne i dobre odnose pa čak i iznad toga. Dugi niz godina imamo politički ista razmišljanja iako nam životni putevi nisu bili isti, ali tu ne vidim prepreku”, kaže.

Tvrdi kako njegova kandidatura nije poruka Milijanu Brkiću, Andriji Mikuliću ni Bruni Esih, već poruka hrvatskim građanima i Zagrebu. “Imali ste priliku čuti kakav je to HDZ kojeg vodi Andrej Plenković. Nema poruke pojedinim članovima, njima je jasno da se s pobjedom Plenkovića stranka želi etablirati kao stranka desnog centra s narodnim, demokršćanskim vrijednostima”, ističe.

Jedini glas Prgomet nije dobio od Zlatka Hasanbegovića, iako je poručio kako je najbolji kandidat. Hasanbeović je kasnije objasnio da nije glasao jer je bio zamišljen. “Za razliku od njega, ja kao kirurg brzo donosim odluke. Razumijem njega kao društvenjaka da mora razmišljati. Njegova je odluka da ne sudjeluje na glasovanju o meni, ali demokratsko smo društvo”, objašnjava.

Upitan da li je svjestan da dio HDZ-a ne podržava njegovu kandidaturu, Prgomet kaže da ne zna postoji li u bilo kojoj stranci netko tko ima apsolutnu potporu. Dodaje kako je on izbor i Andreja Plenkovića i Andrije Mikulića. Prvi ga je, kaže, predložio Plenković kao predsjednik stranke, što je Gradski odbor i prihvatio.

Kometirao je i kritike da je promijenio tri stranke. “Kakav bih bio kandidat da me ne napadaju. Ja bih se zabrinuo. Očito je da postoji strah. Budimo jasni oko mog izlaska iz HDZ-a. Nikad se u životu nisam libio reći “popu pop, bobu bob”. Takav sam bio u ratu, takav sam na poslu u klinici, takav sam u politici”, kaže Prgomet dodajući da je bivšoj garnituri u HDZ-u to jako smetalo.

“Kad ne možete možete utjecati na promjene možete se samo zahvaliti. Nisam uzeo nikakav benefit, otiša sam van i gradio svoj politički put na potpuno istim idejama. A kako je završila ta garnitura HDZ-a? Srušili su vlastitu vladu. Čije je grijeh veći?”, objašnjava. Kandidatura kao nezavisnog na listi mosta bila je, kaže, poruka da se može uspjeti i bez podrške velikih članova.

Komentiraj