Prgomet: Hoće li neki od ministara u Vladu ulaziti tzv. ‘Putem mrske revolucije’?

Patrik Macek/PIXSELL

Hridov saborski zastupnik Drago Prgomet u petak je kritizirao onemogućavanje novinara da uoči jučerašnje sjednice Vlade postavljaju ministrima pitanja na Markovu trgu, ocijenivši to potvrdom da u Hrvatskoj još uvijek nisu zaživjeli demokratski standardi te se zapitavši hoće li ministri u Banske dvore uskoro ulaziti tzv. ‘Putem mrske revolucije’.

“Nekoliko sam puta pozivao premijera, koji dolazi iz zemalja visokih demokratskih standarada, da pokuša te standarde primijeniti u Hrvatskoj u kojoj oni nisu zaživjeli”, istaknuo je Prgomet u Saboru, nakon stanke koju je zatražio po toj temi, te premijeru Tihomiru Oreškoviću poručio kako nema razloga skrivati članove Vlade od medija.

Zapitao se i hoće li policijski koridor i dalje uvoditi red između ministara i novinara. “Hoće li ministri ulaziti na stražnji ulaz u Vladu? Navodno postoji tunel od Dubravkinog puta do zgrade Vlade, koji su napravili komunisti još u vrijeme bivše Jugoslavije, hoće li možda tim tzv. Putem mrske revolucije ponovno dolaziti netko od ministara”, upitao je Prgomet.

  • Zanima ga i tko onemogućuje “stručnim ministrima iz reformske Vlade da izvješćuju javnost o tome što čine i odgovaraju na pitanja novinara”.

Prgomet je ocijenio kako se takvim postupcima nastavlja tradicija bivše Vlade koja je, tvrdi, u znatnoj mjeri ograničavala mogućnost da građani dobiju informaciju te da novinari rade svoj, ne baš zahvalan posao.

Šuker: Prgomet skuplja jeftine političke poenčiće

 HDZ-ov Ivan Šuker prozvao je Prgometa da skuplja “jeftine političke poenčiće”. “Vrlo je interesantno da se danas žele skupiti jeftini politički poenčići. I onda kad zovete stanku za nešto i onda vršite osobne obračune s ljudima koji su vam, pa mogu reći antipatični, a nisu vam u mogućnosti odgovoriti”, rekao je Šuker.

Prisjetio se i kako su svi premijeri do bivšeg, Zorana Milanovića dolazili na glavni ulaz Vlade gdje su ih sačekivali novinari i postavljali pitanja. “Jedini koji je prekinuo tu praksu je bivši premijer Milanović, koji je s autom dolazio u onaj centralni dio Vlade”, ustvrdio je.

Dario Hrebak kazao je kako HSLS kao liberalna stranka ne dopušta ugrožavanje slobode medija, ali i dodao kako ima osjećaj da Prgomet očito ima nekakve probleme vezane za ‘potpredsjednika Vlade’ te da bi bilo dobro da takve osobne probleme rješava privatno. “Prestanimo zlorabiti ovaj dom za vlastitu promociju i poradimo na poboljšanju percepcije Sabora u javnosti”, rekao je.

Hrebak: Počnimo se baviti normalnim temama i prestanimo s uvođenjem “verbalnog građanskog rata”

Postoje, kaže Hrebak, i konferencije za novinare na kojima se može izreći nezadovoljstvo. “Jučer su nam građani dali ocjenu 2,5, najnižu u povijesti ovog visokog doma. Počnimo se, gospodo, baviti normalnim temama i prestanimo s podizanjem tenzija i uvođenjem onog što već mnogi kritičari govore ‘verbalnim građanskim ratom'”, poručio je.

SDP-ov Domagoj Hajduković mišljenja je kako je ovakav odnos prema novinarima ograničavanje pristupa informacijama hrvatskog javnosti, te je ustvrdio da “ako Vlada ništa ne radi ni ne želi odgovarati na pitanja, a to onda nije reformska vlada”. “Jučer je pred Vladom bio kordon policajaca, hoćemo li ih uskoro imati na ulazu u Markov trg i zabranu okupljanja na Markovu trgu. Vlada mora biti otvorena javnosti”, naglasio je.

Prisjetio se kako se i sam obratio predsjedniku Vlade s jednim pitanjem, no dobio je odgovor koji glasi: ‘Vlada RH smatra da više ne postoji potreba za dodatnim objašnjenjem’. “Da li je to odgovor od reformske transparentne Vlade”, upitao je Hajduković.

Nada Turina Đurić (HNS) rekla je kako je politika odgovoran posao za ljude koji moraju biti spremni komunicirati s javnosti, građanima i medijima. To, priznaje, nekad zna biti neugodno i ne lagano.

Turina Đurić: Pokazuje li se Vlada ovim potezom narodnom ili nenarodnom?

“HNS pita potpredsjednika Vlade, koji je bivšu Vladu prozivao nenarodnom, da li se s ovim svojim potezom ova Vlada pokazuje kao narodna ili nenarodna. Upravo je bivša Vlada u prvih mjesec dana izmijenila odredbe po kojima je bilo zabranjeno okupljanje na Markovu trgu”, napomenula je.

Nada se, kaže, kako je jučerašnje onemogućavanje novinara da postavljaju pitanja tek jedna u nizu ishitrenih i loših odluka u ovih mjesec dana. Kao što su mnoge vladine odluke do sada stornirane, nada se, tvrdi, da će tako biti i ova.

Milivoj Špika (BUZ) ustvrdio je da su hrvatski mediji onakvi kakvi jesu, ali da su političari onakvi kakve smo izabrali. “Ne kažem da su svi novinari korektni, ima i provokacija, ali politka je takva stvar i političari su dužni dati odgovore na pitanja”, kazao je Špika.

Komentiraj