‘PREživjeti’: Izložba Lene Kramarić u Galeriji Vladimir Filakovac

U Galeriji Vladimir Filakovac u ponedjeljak u 19 sati će se otvoriti izložba ‘PREživjeti’ Lena Kramarić. Izložbu će otvoriti likovna kritičarka Marijana Paula Ferenčić.

Izložba ostaje otvorena do 21. listopada, a ulaz je slobodan.

NARODNO SVEUČILIŠTE DUBRAVA

Lena Kramarić tako iznosi slike unutrašnjih emotivnih doživljaja te ih smješta u kaotičnu okolinu univerzalnih tema unutarnjih i vanjskih sloboda. Stvara na papiru, platnu i dasci, kombiniranom tehnikom, najčešće kolažirajući više prizora u jedan. Višestrukost perspektivnih očišta pokreće dinamike likovnih rješenja u kojima ocrtava priče opetovanog tijeka i trajanja. U toj stalnosti sadržano je duševno stanje likova koji nastaju i nestaju u vlastitim fizionomskim distorzijama.

U figurativnom prikazu unosi ekspresionističke karakteristike ugođaja, nerijetko birajući simboliku energičnih boja. Težnjom ka dekorativnosti, odnosno raznim uzorcima, poput kompozicijskih matrica, kao da objedinjuje pojedine priče i njihovu narativnu zaigranost. Pojednostavljenost i stiliziranost izraza naizgled prikriva uznemirujuće psihološke intenzitete autoričine likovne stvarnosti. Time na površinu izvlači osjetilnost između crteža i slikarstva, ilustrativnosti i slojevitosti”, piše u najavi Marijana Paula Ferenčić.

NARODNO SVEUČILIŠTE DUBRAVA

Lena Kramarić rođena je u Zagrebu 1982. godine. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (Grafički odsjek) u Zagrebu, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (Nastavnički odsjek, smjer slikarstvo), koju završava 2008. godine te nastavlja obrazovanje na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva. Od 2012. godine bavi se i pedagoškim radom u domeni likovne umjetnosti, vodi likovne radionice i projekte za djecu i odrasle. Godine 2020. završava dvogodišnju edukaciju za praktičare ekspresivne art terapije. Aktivno izlaže od 2005. godine. Realizirala je 37 samostalnih izložbi u Hrvatskoj (Dubrovnik, Zagreb, Metković, Varaždin, Samobor, Split…) i u inozemstvu (Austrija, Malta, Brazil, Njemačka, Nizozemska i Švicarska) te je sudjelovala na 24 grupne izložbe (Srbija, Crna gora, Hrvatska, Makedonija, BiH, Slovenija, Nizozemska, Italija..).

Realizirala je i 4 multimedijalnih projekta te 2 performansa. Voditeljica je umjetničke organizacije Genijator. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Dubrovniku.

Komentiraj