PREŽIVJELI RUSKI PILOT “Turska nije izdala nikakvo upozorenje, nema šanse da smo upali u njihov zračni prostor”

EPA/SERGEI ILNITSKY

Preživjeli pilot srušenog ruskog zrakoplova Konstantin Murakhtin rekao je u srijedu za rusku televiziju kako Turska nije izdala upozorenja prije nego što je zrakoplov oborila u blizini sirijske granice. “Nema šanse da je naš avion povrijedio turski zračni prostor”, poručio je Murakhtin.

Rusije je priopćila kako je Murakhtin spašen nakon 12-satne operacije koja je uključuvala i ruske specijalce. Još uvijek nije poznato što se dogodilo s tijelom njegova kopilota, koji je ubojen vatrenim oružjem kada je iskočio iz plamtećeg zrakoplova.

Rusija je nakon jučerašnjeg obaranja njihova aviona prekinula sve vojne kontakte s Turskom, a SAD, Ujedinjeni narodi i Europska unija pozvale su obje države na smirivanje situacije. Predsjednik Vladimir Putin obaranje aviona nazvao je ‘nožem u leđa’ i upozorio na ozbiljne posljedice.

Turski predsjednik Erdogan stao je u obranu turske vojske, rekavši kako svi moraju poštivati pravo Turske da obrani svoje granice. Ipak, dodao je kako ne želi dodatno povećanje napetosti.

Turska je članica NATO-a, koji ju je podržao, ali su također pozvali na diplomaciju kako bi se riješila ova situacija, prenosi BBC.

Komentiraj