FaH

Preživjeli odali počast žrtvama Auschwitza

Poljska premijerka Beata Szydlo i dio preživjelih logoraša iz Auschwitza odali su u petak počast žrtvama holokausta, 72 godina nakon oslobođenja nacističkog logora smrti pred kraj Drugog svjetskog rata.

U vrijeme jačanja antisemitizma u Europi, rekla je Szydlo desetcima ljudi okupljenih u logoru da je patnja žrtava “rana koja ne može zacijeliti i koju nikada ne smijemo zaboraviti”.

“Nitko ne može razumjeti tu patnju”, rekla je premijerka. “S ovoga mjesta želim poslati poruku da je ono što se dogodilo u ovom njemačkom logoru zlo, zlo koje može pobijediti samo dobro. Sjećanje i istina naša su odgovornost, naše oružje protiv zla”, istaknula je.

Okupacijske snage nacističke Njemačke podigle su logor smrti Auschwitz-Birkenau u mjestu Oswiecimu, oko 70 kilometara od Krakova, drugog po veličini poljskog grada.

Između 1940. i 45. ondje je podignut kompleks baraka, radionica, plinskih komora i krematorija.

Više od milijun ljudi, većinom europskih židova, ugušeno je plinom, ubijeno i obješeno ili je umrlo od gladi ili bolesti, prije nego što je sovjetska Crvena armija početkom 1945. prošla kroz vrata logora tijekom ofenzive na Berlin.

Polovica od šest milijuna židova ubijenih u holokaustu živjela je u Poljskoj.

Komentiraj