Dvojica muškaraca sa švedskim putovnicama koja su prevozila “bojnu opremu” uhićena su u Grčkoj pod sumnjom da su povezani sa džihadističkim skupinama, rekli su u nedjelju izvori u grčkoj policiji.

Dvojica muškaraca, 28-godišnji podrijetlom iz Bosne i Hercegovine i 19-godišnji iz Jemena putovali su autobusom kada su u četvrtak uhićeni u Aleksandropolisu, u pokrajini Trakiji, blizu turske granice.

U njihovoj prtljazi pronađena je “bojna oprema”, navode policijski izvori.

Dvojicu, optuženu za nošenje oružja, u utorak će saslušati istražni sudac. Po pisanju medija, oni zasad odbijaju odgovarati na pitanja policije.

Stariji je već poznat europskim vlastima zbog veza sa džihadistima, doznaje se od policijskih izvora. Već je osuđivan za pripremu terorističkih napada i pod nadzorom je švedskih vlasti.

Kako je u subotu izvijestio Mega Channel, 2005. je uhićen u Bosni nakon pretresa njegova stana tijekom kojega je policija pronašla eksplozivni pojas, eksploziv i videosnimku na kojoj muškarac prekrivena lica govori o terorističkim napadima na Kapitol i na Bijelu kuću u Washingtonu.

Prvostupanjski sud osudio ga je na 14 godina zatvora, a žalbeni na 5 godina, navode policijski izvori, a na slobodu je pušten 2011. kada je zatražio politički azil u Švedskoj.

Dvojica su “deset dana ranije” iz Švedske zrakoplovom doputovala u Grčku, u zračnu luku Eleftherios Venizelos u Ateni, rekli su policijski izvori. Zatim su sjeli na autobus za Tursku, što je vidljivo iz njihovih putnih dokumenata.

Komentiraj