Hrvatsko-češko društvo djeluje već 25 godina i tim povodom dodijelilo je svoje najviše priznanje – Nagradu “Marija i Stjepan Radić” prevoditeljici Dagmar Ruljančić zbog njezinih iznimnih zasluga za razvoj hrvatsko-čeških odnosa u cjelini, koje se očituju u njezinu višegodišnjem radu i prepoznatljivim rezultatima trajne vrijednosti i od širega društvenog interesa.

O proslavi četvrt stoljeća rada Hrvatsko-češko društvo (HČD) dodijelilo je priznanja i drugim osobama zaslužnima za razvoj hrvatsko-čeških odnosa, priopćio je predsjednik toga društva Marijan Lipovac u nedjelju, na dan kada se prije 146 godina – 11. lipnja 1871. u Desnom Trebarjevu pokraj Siska rodio Stjepan Radić, jedan od velikana hrvatske povijesti.

Čehinja Dagmar Ruljančić neformalna veleposlanica češke kulture u Hrvatskoj

Kao Čehinja koja se doselila u Hrvatsku Dagmar Ruljančić u protekla četiri desetljeća postala je jedan od najvažnijih i najaktivnijih protagonista kulturne suradnje dviju zemlja, a njezin prevodilački opus čini nekoliko stotina prevedenih čeških filmova i serija, kao i dvadesetak knjiga i tridesetak kazališnih djela.

“Češki film je u velikoj mjeri zahvaljujući Dagmar Ruljančić u Hrvatskoj stekao svoje vjerne poklonike i postao jedan od najvažnijih medija za upoznavanje s Češkom, češkim društvom, mentalitetom i humorom. Ne manje zasluge ima zbog svojih prijevoda književnih djela, među kojima se posebno izdvajaju romani Michala Viewegha koji su u Hrvatskoj stekli iznimnu popularnost, potvrđujući tradicionalno dobru prihvaćenost češke književnosti kod hrvatske publike i u suvremeno doba. Svojim djelom pridonijela je dvosmjernoj hrvatsko-češkoj kulturnoj komunikaciji prevevši s hrvatskog na češki među ostalim i nekoliko drama Mire Gavrana te niz scenarija hrvatskih filmova za potrebe češko-hrvatskih koprodukcija“, istaknuto je u obrazloženju nagrade u kojemu se Dagmar Ruljančić naziva “neformalnom veleposlanicom češke kulture u Hrvatskoj”.

Nagrađeni i Slavomira Ribarov, Damir Agičić i Zdenka Pozaić

Nagrada “Predrag Jirsak” za doprinos razvoju hrvatsko-čeških odnosa na području bohemistike dodijeljena je Slavomiri Ribarovoj, višoj lektorici na Katedri za češki jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, suautorici Češke gramatike s vježbama (2015.), prve velike znanstvene gramatike češkoga jezika na hrvatskome. U obrazloženju se ističe i doprinos Slavomire Ribarove popularizaciji češkog jezika i kulture kroz nastavu i rad sa studentima.

Nagradu “Miroslav Jilek” dobio je povjesničar prof. dr. Damir Agičić zbog doprinosa razvoju hrvatsko-čeških odnosa kroz znanstvena istraživanja povijesti hrvatsko-čeških veza i djelovanja na povezivanju hrvatskih i čeških povjesničara. Agičić je vodeći stručnjak za povijest hrvatsko-čeških odnosa u Hrvatskoj, autor knjige “Hrvatsko-češki odnosi na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće”- temeljnoga djela za poznavanje problematike odnosa Hrvata i Čeha u moderno doba.n

Slikarica i grafičarka Zdenka Pozaić dobila je Nagradu “Mate Relja” zbog doprinosa razvoju hrvatsko-čeških odnosa na području likovne umjetnosti. U svojoj bibliofilskoj ediciji “Riječ i slika” više je djela posvetila Češkoj i češkim pjesnicima, uglavnom u suradnji s Dušanom Karpatskim. Svojim grafičkim djelima s češkom tematikom koja su imala zapaženi odjek i u češkoj kulturnoj javnosti stvorila je jedinstveni fenomen u hrvatsko-češkoj kulturnoj i umjetničkoj razmjeni.

Hrvatsko-češko društvo dodijelilo je i Priznanje “Dubravko Dosegović” za vjernost i dugogodišnji doprinos radu udruge Ivici Antolčiću, Zdenki Taborski, Tonćiju Staniću, Snježani Herceg i Mladenu Baneku.

Hrvatsko-češko društvo jedino je društvo prijateljstva koje dijeli nagrade za doprinos vezama Hrvatske s drugim zemljama. Nagrade su ustanovljene 2012. povodom 20. godišnjice ove udruge, a nazvane su po njenim istaknutim pokojnim članovima te po Stjepanu Radiću i njegovoj supruzi Mariji, rodom Čehinji, velikim promotorima hrvatsko-češkog prijateljstva.

Nagradu “Marija i Stjepan Radić” dosad su dobili Zlatko Stahuljak, Dušan Karpatský i Vlado Milunić, Nagradu “Predrag Jirsak” prof. dr. Dubravka Sesar, Nagradu “Miroslav Jilek” dr. Vjenceslav Herout, a Nagradu “Mate Relja” Jiří Menzel. Priznanja za vjernost i dugogodišnji doprinos radu HČD-a ranije su dobili Vlatka Banek, Jarmila Hanuška, Vlado Bojkić i Marijan Perić.

Laureatima će nagrade i priznanja biti uručeni na svečanosti u Češkom domu u Zagrebu 14. lipnja.

Komentiraj