Prévert je poezijom crtao Pariz

Jacques Prévert je rođen 4. veljače 1900. godine u Neuillyju na Seni, pariškom predgrađu na rubu  bolonjske šume. Nakon završene srednje škole, napušta školovanje i zapošljava se u jednom veleprodajnom lancu u Parizu. Regrutiran je krajem Prvog Svjetskog rata, a kasnije i prebačen na Bliski istok braniti interese svoje domovine.

Godine 1925. vjenčao se s prijateljicom iz djetinjstva Simone Dienne. Od 1930. godine zajedno s mlađim bratom, filmskim režiserom Pierreom, radio je na realizaciji nekoliko filmova, kao glumac, asistent i scenarist. Tridesetih godina počeo je pisati i za kabaree, kafe-teatre i avangardne kazališne trupe: kraće drame, monologe, recitale za zbor i šansone.

U literaturi se Jacques Prévert prvi put pojavljuje 1925. godine, na samim počecima nadrealističkog pokreta, kada upoznaje André Bretona. Međutim, Préverta ideologija i odbojnost prema teoretiziranju nadrealista, udaljava od ovog pokreta, da bi nešto kasnije iz njega bio i isključen.  Svoju prvu zbirku pod nazivom „Riječi“ objavljuje tek 1946. godine, za koju se kaže da nikada dotad nijedna zbirka nije doživjela toliku nakladu te da je zauvijek izmijenila značenje poezije. Glavni motivi njegovih pjesama su život u Parizu i scene nakon Drugog Svjetskog rata.

 

Komentiraj