Britanski zastupnici koji su glasali da se zemlja 2003. priključi invaziji na Irak moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za počinjene pogreške, rekao je u srijedu britanski premijer David Cameron.

Govoreći nakon objavljivanja dugo čekanog izvješća o događajima koji su doveli do sukoba, Cameron je rekao da zemlja mora biti sigurna da su njezine oružane snage dobro opremljene  za svaki budući sukob.

“O odluci da se ide u rat glasalo se u ovome domu i sve strane koje su glasale  za vojnu akciju moraju preuzeti svoj pošteni dio odgovornosti”, kazao je Cameron pred parlamentom.

“Ne možemo vratiti vrijeme unazad, ali možemo osigurati  da su lekcije naučene i u skladu s tim djelovati”, dodao je.

“Za donošenje dobre odluke ključno je  da premijer uspostavi ozračje u kojemu je sigurno za dužnosnike i druge stručnjake da preispitaju postojeću politiku i stajališta ministara i premijera bez straha ili koristi”.

Čelnik oporbene Laburističke stranke Jeremi Corbyn rekao je da Velika Britanija treba otvoreniji i neovisniji odnos sa SAD-om kako bi se izbjeglo ponavljanje invazije na Irak 2003. što je bio “čin vojne agresije”.

Corbyn je bio veteran antiratne kampanje koji se u to vrijeme suprotstavio sukobu u Iraku kojim je svrgnut sadam Husein i poginulo 179 britanskih vojnika.

Dugo očekivana istraga o britanskom sudjelovanju u ratu 2003. zaključila je da invazija nije bila nužna i da se u rat krenulo prije nego što su se iscrpila sva miroljubiva rješenja.

Odluka da se Britanija priključi invaziji predvođenoj SAD-om “nije ni izbliza” bila pravno utemeljena, a zalaganje premijera Tonyja Blaira za vojnu akciju bilo je prenaglašeno, rekao je predsjednik istražnog povjerenstva John Chilcot.

Komentiraj