Pretresen stan udovice poljskog generala Jaruzelskog

EPA/RADEK PIETRUSZKA

Poljski institut za nacionalno sjećanje, koje informira o komunističkim zločinima, izvelo je u ponedjeljak “operaciju” u domu nekadašnjeg komunističkog diktatora generala Wojciecha Jaruzelskog, usred polemike o navodnoj suradnji Lecha Walese s režimom sedamdesetih godina.

Uz pomoć policije, tužitelj Instituta “pristupio je operaciji u domu udovice generala Wojciecha Jaruzelskog, kako bi zaplijenio dokumente koji su trebali biti predani Institutu”, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer nakon deset sati pretresa.

“Sedamnaest paketa s dokumentima ondje je zaplijenjeno”, piše u tekstu u kojem se ne navode pojedinosti  o prirodi ili sadržaju dokumenata.

Premetačina je izvedena dva tjedna nakon što je Institut pretraživao stan udovice generala Czeslawa Kiszczaka, bliskog suradnika generala Jaruzelskog u komunizmu. Tom su prigodom zaplijenjeni dokumenti koji bi trebali dokazati suradnju nekadašnjeg čelnika Solidarnosti Lecha Walese s komunističkom tajnom policijom između 1970. i 1976. godine.

Komentiraj