FaH

PRETPREMIJERA: “Emanuel Vidović” dokumentarno-igrani film Ž. Rogošića

Pretpremijera dokumentarno – igranog serijala “Emanuel Vidović”, koji tematizaira život i djelo tog  slikara prikazana je u petak na večer  u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), a redatelj serijala Željko Rogošić je obraćajući se nazočnima istaknuo kako se njime oživljava sjećanje na Emanuela Vidovića  (1870.-1953.)

Ovaj dokumentarno-igrani serijal nastao je u produkciji Hrvatske televizije u suradnji s Muzejom grada Splita, a prvu će epizodu Hrvatska televizija emitirati u nedjelju na večer, 13. prosinca ove godine, pa će preostale tri epizode biti emitirane u nizu svake nedjelje na večer.
“Čelni ljudi Hrvatske televizije su procjenili kako je ovaj serijal nalbolje prikazati u ozračju Božića”, rekao je Rogošić istaknuvši kako su Splićani ponosni što žive u gradu u kojem je živio i slikao Emanule Vidović, koji je od Splita stvarao kulturno središte.
“Emanuel Vidović je primjer radoholičarstva  koje  baš i nije svojstveno dalmatinskom mentalitetu, ali je primjer koji u svakoj prilici može poslužiti kao uzor i to me  raduje”, rekao je Rogošić za Hinu.
Scenarist ovog dokumentarno-igranog serijala Igor Zidić, obraćajući se nazočnima naglasio je kako je Emanuel Vidović svojim životom i slikarstvom “rekao sve o Splitu”. “On je veliki slikar, kojeg neki još ne prepoznaju u toj dimenziji, ali Split je u  Vidoviću imao velikog čovjeka”, rekao je Zidić.
Druga scenaristica filma je je kustosica splitske Galerije Emanuel Vidović Nela Žižić.
Akademski slikar Matko Trebotić je, predstavljajući ovaj dokumentarno igrani serijal naglasio da su njegovi autori uspjeli ispričati fascinantnu priču o Emanuleu Vidoviću za kojeg je rekao da je velikiki umjetnik.
Akademik Radoslav Tomić je istaknuo kako je Emanuel Vidović  bio vezan za Split bez kojeg ne bi bilo ni njegove umjetnosti. “Vidovića su posebice zanimali povijesni prostori Splita i Trogira koje je slikao”, kazao je akademik Tomić.
Igor Vidović unuk slikara Emanuela Vidovića, zahavlio je svima koji su sudjelovali u stvaranju dokumentarno-igranog serijala o njegovom djedu.
“Ovaj serijal oslikava Split kao mjesto intelektualne izvrsnosti, a ja sam kao Splićanin, Dalmatinac i Hrvat ponosan na mojeg djeda”, rekao je Igor Vidović.
U ovom dokumentarno-igranom serijalu djetinsjtvo Emanulea Vidovića glumi Tonči Zaklan, dok je uloga mladog Emanuela Vidovića dodijeljena glumcu Goranu Markoviću, a glumac Ratko Glavina je igrao Vidovića u njegovoj starosti.
Pretpremijeri  na kojoj je prikazan dio ovog serrijala, u Splitu  su nazočili  brojni uglednici javnog i kulturnog života, među ostalim i ravnatelj Hrvatske televizije Goran Radman.

Komentiraj