“PRETPLATNIK”: Umjesto smanjenja pristojbe, stranke bi trebale napustiti izravni nadzor nad HRT-om

Patrik Macek/Pixsell

Udruga obveznika radiotelevizijske pristojbe “Preplatnik” u srijedu je priopćenjem reagirala na učestalo predizborno licitiranje političkih stranaka s budućom visinom RTV pristojbe, nazivajući te najave populističkim prijedlogom stranaka koje bi, tvrde, bile puno odgovornije da umjesto smanjenja pristojbe “napuste dosadašnju praksu izravnog nadzora” nad HRT-om.

“Vezano uz zahtjeve pojedinih političkih stranaka u njihovim predizbornim programima o značajnom bezuvjetnom i paušalnom smanjenju RTV pristojbe (koje seže i do 20 posto), Udruga Pretplatnik podsjeća kako se visina RTV pristojbe određuje sukladno Zakonu o HRT-u, i to na način da je prethodno potrebno izračunati cijenu javne usluge koju HRT pruža te sukladno tom izračunu svake godine odrediti visinu RTV pristojbe”, navode iz te udruge.

Napominju i da je takav način izračuna sukladan s Pravilima o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge, koje je Europska komisija donijela u listopadu 2009., a Vlada RH ih je integrirala u hrvatski pravni sustav odlukom iz ožujka 2010.

“U ime pretplatnika HRT-a dijelimo zabrinutost ne samo s nekim nezadovoljnim političkim strankama, već i s puno brojnijim drugim akterima javne scene, zbog nezadovoljavajuće kvalitete programskih sadržaja – osobito televizijskih, nedovoljne učinkovitosti i netransparentnosti trošenja javnih sredstava te neučinkovitog nadzora nad programskim sadržajem i poslovanjem hrvatskog javnog radiotelevizijskog servisa”,  ističu u “Pretplatniku”.

Navode i kako se nezadovoljavajuće stanje na tom području ne može urediti ‘preko noći’ jednokratnim smanjenjem RTV pristojbe, jer to “u kratkom roku može jedino pridonijeti smanjenju količine i kvalitete proizvedenog programskog sadržaja, daljnjoj eroziji ionako lošeg ugleda te urušavanju poslovne stabilnosti”.

Umjesto predlaganja smanjenja RTV pristojbe, poručuju iz “Pretplatnika”, stranke bi trebale napustiti dosadašnju praksu izravnog nadzora te omogućiti  potpunu uredničku i poslovnu nezavisnost HRT-a. Na temelju toga bi, kažu, u ravnateljstvo te kuće bili imenovani kvalitetni stručnjaci svih profila koji bi raspolagali znanjem, sposobnošću i iskustvom za planiranje i uspješnu realizaciju dugo najavljivanog, a nikada provedenog poslovnog i financijskog restrukturiranja, čiji bi izravni učinak bio smanjenje cijene HRT-ove usluge, a posljedično tome i visine RTV pristojbe.

“Umjesto praznog politiziranja i prepucavanja o tome koliko je koja stranka bila zastupljena u informativnom programu, saborski zastupnici trebali bi pratiti ispunjavanje ugovornih obveza te poticati HRT da što više sredstava ulaže u kvalitetne vrijedne javne programske sadržaje, što je temeljni razlog zbog kojeg građani financiraju HRT. Posebno naglašavamo kako se iz sredstava pristojbe financira i Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, kojim upravlja Agencija za elektroničke medije, a iz kojih se podupire rad velikog broja lokalnih radija, televizija te internetskih portala, financiraju se autorska prava umjetnika i kreativaca koji sudjeluju u stvaranju različitih programa. HRT ima i nezamjenjivu ulogu u poticanju hrvatske audiovizualne industrije, kroz sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra”, navode u “Pretplatniku”.

Zaključuju kako licitiranje o tome kako će se visina RTV pristojbe određivati isključivo sukladno političkim dogovorima, a ne pravilima EU-a o financiranju javnih radiodifuzijskih usluga, “pokazuje kako hrvatske političke stranke ne poznaju važeće propise te ne uvažavaju ulogu koju u državama članicama EU-a imaju javni RTV servisi”.

Komentiraj