epa

Presuda zadnjem Hrvatu zbog veličanja neonacizma i ustaštva

Danas je u Klagenfurtu završilo i zadnje suđenje uhićenima ove godine na skupu na Bleiburgu, koji se službeno predstavlja kao vjerska komemoracija za poginule, dok je u europskim medijima opisan kao ”najveće okupljanje neonacista u Europi”, javlja Index. U skladu s uvođenjem strožih pravila za održavanje ovog skupa, ove godine je na Bleiburgu zbog neonacističkih i ustaških ispada uhićeno nekoliko Hrvata, koji su proteklih mjesec do mjesec i pol dana proveli u istražnom pritvoru u Klagenfurtu, javljaju austrijski mediji.

Posljednji među njima, 30-godišnji Hrvat, danas je osuđen na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci zbog kršenja austrijskog Verbotsgesetza odnosno Zakona o zabrani nacističkih simbola. I on se, kao i ostali uhićeni Hrvati, pred sudom pokajao i molio za milost, a sudac Bernd Lutschounig je kao jednu od olakšavajućih okolnosti prihvatio i to što je optuženik bio pijan.

Kod sebe imao Mein Kampf u PDF formatu, ali tvrdi da Hitlerovu knjigu nije pročitao

Tridesetogodišnji Hrvat je uhićen jer je na skupu na Bleiburgu dizao ruku u nacistički pozdrav, a nakon uhićenja je otkriveno da na smartphoneu ima i primjerak knjige Adolfa Hitlera Mein Kampf u PDF formatu na hrvatskom jeziku. To je, kako je argumentirala tužiteljica Doris Kügler, dodatni dokaz unutarnje simpatije prema nacizmu. Pronađene su i fotografije na kojima se vide ljudi s nacističkim simbolima i koji pozdravljaju uzdignutom ispravljenom desnom rukom.

Branitelj Philipp Tschernitz je naglasio da je optuženi imao šest tjedana vremena u pritvoru razmisliti o svojim postupcima te da se iskreno kaje. Istaknuo je da njegov klijent nije imao namjeru kršiti austrijske zakone.

Tridesetogodišnji Hrvat je pred sudom priznao krivnju, rekao da je ”počinio veliku pogrešku” i da mu je žao. Nije mogao objasniti zašto je nacistički pozdravljao, naglasio je da je bio pijan. Upitan da objasni svoja politička stajališta, izjavio je da je apolitičan, no da smatra kako nitko nema pravo uništiti jedan cijeli narod. Rekao je da Mein Kampf nije pročitao te da je bio radoznao što piše u toj knjizi te ju je zato imao u svom pametnom telefonu.

Spomenuti 30-godišnjak je peti Hrvat koji je ove godine osuđen zbog pronacističkih ispada na skupu kod Bleiburga. Od ostalih svakako je najpoznatiji HDZ-ovac Anđelko Bosančić, kojemu je općina Dugopolje platila put na Bleiburg, a i on se tamo nalio alkohola i nacistički pozdravljao, piše Index.

Komentiraj