Presuda za ‘aferu SMS’: Varga nepravomoćno osuđen na 3 godine i šest mjeseci, Curić na dvije godine zatvora

Bivši MUP-ov informatičar Franjo Varga i Blaž Curić, nekadašnji vozač u Ministarstvu poljoprivrede i kum HDZ-ovog Milijana Brkića proglašeni su u četvrtak krivima u ‘aferi SMS’.

Franjo Varga osuđen je na kaznu zatvora od 3 i pol godine. Curić je osuđen na dvije godine zatvora.

Ni Varga, ni Curić nisu se pojavili na izricanju presude.

Podsjetimo, Uskok tvrdi da je Varga od sredine 2017. do rujna 2018. izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, ali i vlasnik Agrokora Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka. Vargi se zbog toga sudi za sprječavanje dokazivanja, a Curiću koji mu je u rujnu 2018. navodno dojavio da je pod istragom za pomaganje u tom nedjelu.

U završnom govoru zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković ocijenio je da je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice te zatražio da ih se osudi na strože zatvorske kazne, u skladu sa zakonom, kako bi ih se obeshrabrilo za buduće činjenje ovakvih nedjela.

Smatra kako je informatičko vještačenje potvrdilo kako je Varga sačinjavao lažnu prepisku napravljenu s ciljem onemogućavanja dokazivanja u sudskom postupku protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, kao i u procesu izručenja bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića iz Velike Britanije.

Ističe kako je Varga je 2011. već pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog krivotvorenja isprava, a dugi niz godina je nezaposlen pa mu je motiv za ovo kazneno djelo bila imovinska korist, što je dokazano izjavama svjedoka te pregledom njegove korespondencije u ovome postupku.

Sagledavajući sve što su Varga i Curić poduzeli, kao i društvenu opasnost ovih djela, kojima je u pitanje dovedeno funkcioniranje pravosudnog sustava te izvršne vlasti, potrebno je sankcijom djelovati na buduće počinitelje ovakvih kaznenih djela, posebice kada se ima u vidu da neki od aktera ovih događaja još nisu otkriveni, prvenstveno osoba, koja je Curiću dojavila da je Varga predmet kriminalističkog istraživanja, istaknuo je Mišković.

Tužiteljstvo drži kako sud treba uzeti u obzir da su oba okrivljenika ranije bili policijski službenici te da se ne radi o običnim građanima, koji nisu bili svjesni svojim postupaka.

Komentiraj