Žalbeno vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo vođu islamističkog selefitskog pokreta u BiH Huseina Bilala Bosnića na sedam godina zatvora potvrđujući prvostupanjsku presudu po kojoj je proglašen krivim zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih skupina čiji su se članovi borili na strani terorističke organizacije Islamske države u Siriji i Iraku.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN) pozvala se na navode Bosnićeva odvjetnika Adila Loze koji je kazao da je potvrđena prvostupanjska presuda.
“Odbijene su žalbe i Državnog odvjetništva i obrane”, rekao je Lozo.
Sud Bosne i Hercegovine je 2015. godine nepravomoćno osudio na sedam godina zatvora Huseina Bilala Bosnića, neformalnog vođu zajednice radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je proglasio krivim za kazneno djelo poticanja na terorizam i pridruživanje terorističkim organizacijama.
Bosnić, koji je do uhićenja u rujnu 2014. godine bio vjerski službenik u mjestu Bužim u sjeverozapadnoj Bosni, bio je neformalni vođa selefitske zajednice u BiH.
Tijekom suđenja dokazano je kako je više muškaraca iz BiH, koji su poslušali Bosnićeve pozive, poginulo na sirijskom ili iračkom ratištu boreći se na strani islamističkih terorista.
Državno odvjetništvo BiH izrazilo je zadovoljstvo pravomoćnom presudom kojom je potvrđena kazna od sedam godina zatvora.
Državno odvjetništvo BiH priopćilo je da se u ovom slučaju radi o najvećoj pravomoćnoj presudi za kaznena djela u vezi s poticanjem na terorizam, od 7 godina zatvora i da je ovo prva presuda u ovom dijelu Europe, koja se odnosi na ovo kazeno djelo.

Komentiraj