PRESUDA: Nobilo najavio žalbu, tužitelji zadovoljni

Davor Javorovic/PIXSELL

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo najavio je u srijedu da će se na doživotnu zatvorsku kaznu Josipu Perkoviću žaliti njemačkom vrhovnom sudu, dok su istodobno tužitelji u potpunosti zadovoljni presudama.
Bivši pripadnici jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josip Perković i Zdravko Mustač u srijedu su na sudu u Muenchenu proglašeni krivima za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine i osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo nezadovoljan je presudom i najavio je žalbu. “Mi ćemo već danas krenuti s konzultacijama kako bi što prije zatražili reviziju. Smatramo da je ovo nepravedna odluka koja se ne bazira na činjenicama. Smatramo da je sud u ključnim momentima preskakao obrazloženja i pozivao se na neke stavove tužilaštva”, rekao je Nobilo za Hinu.

Posebice je istaknuo činjenicu da je sud u svom obrazloženju izostavio svjedočenje Vinka Sindičića. “I sud i tužiteljstvo preskaču svjedočenje Sindidčića koje je bilo ključno u presudi Krunoslavu Pratesu. Dakle oni nemaju dokaza da je hrvatska Služba državne sigurnosti inicirala ubojstvo Stjepana Đurekovića”, rekao je Nobilo.

Odvjetnici sutužiteljice u procesu, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića Gizele Đureković, izrazili su zadovoljstvo presudom. Jedan od odvjetnika, Siniša Pavlović, smatra da će ova presuda imati odjeka u Hrvatskoj.

“Ova presuda će morati imati posljedica i u Hrvatskoj. Ono što je nas posebno zanimalo u ovom postupku jest saznati istinu o tome kako je sustav funkcionirao. Sada tu istinu znamo, arhivi su otvoreni i vrijeme je da ta istina izađe na vidjelo i da se rasvijetli taj dio hrvatske povijesti”, rekao je Pavlović.

Tužiteljstvo je također zadovoljno. “Sudsko vijeće je u potpunosti prihvatilo zahtjev državnog tužiteljstva. Sud je zaključio da Đureković ne bi bio ubijen bez naloga optuženih”, zaključio je viši državni odvjetnik Lionhard Weiss.

Weiss je najavio mogućnost da nakon pravomoćnosti presude okrivljeni izdržavanje kazne zatvora nastave u Hrvatskoj.

Komentiraj