Presuda Karadžiću udarna vijest srbijanskih elektroničkih medija i portala

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Presuda nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) udarna je vijest u četvrtak u svim elektroničkim medijima i na portalima beogradskog tiska, a današnji proces u sudnici ICTY-a izravno je prenosila Radio-televizija Srbije na svom drugom programu.

Sudeći po prvim reakcijama, presuda na 40 godina zatvora nekadašnjem vođi bosanskih Srba nije iznenađenje, a jedna među ocjenama koje se dosad izdvajaju je i izjava književnika Matije Bećkovića da je Karadžić osuđen – na smrt.

“To znači da je osuđen na smrt, ali sad se smrtna presuda u njegovim godinama, ima ih 71, zove 40 godina. To je politički korektnije ime za smrtnu presudu”, izjavio je Bećković za portal beogradskog Blica.

Bivši načelnik Glavnog stožera Vojske Republike Srpske general Manojlo Milovanović izjavio je beogradskim medijima da je “očekivao visoku kaznu, jer u Haagu vrijedi pravilo svako je nevin, dok se ne dokaže da je Srbin”.

Nekadašnja direktorica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić presudu Karadžiću ocijenila je pravednom i za žrtve i za optuženog jer  je “kažnjen za djela za koja je znao da su se događala”.

“Bilo je najlogičnije da mu se izrekne kazna doživotnog zatvora, jer je to, zapravo, 40 godina”, rekla je Kandić, naglasivši kako “nijedan domaći sud ne bi utvrdio sve činjenice koje je utvrdio Haški tribunal”.

“Ova presuda je najveća prepreka za svaki pokušaj revizije, nove interpretacije onoga šta se dogodilo u Zvorniku, Sanskom Mostu, Prijedoru”, ocijenila je Kandić za TV N1.

Po njezinoj ocjeni, “definitivno je utvrđen genocid” i u svim djelima utvrđena je diskriminatorna namjera da se stvori homogena sredina bez muslimana i Hrvata.

“To su sudske činjenice i te sudske činjenice će ostati”, rekla je Kandić.

Odvjetnik Toma Fila, koji bio u pravnom timu Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom, drži kako je “sve što je manje od doživotne robije – dobro”.

“Dobro je da je oslobođen za dio optužbi za genocid. Očekujem žalbu s obje strane. Sud je kao dokaze prihvatio ranije presude, ali je Karadžić dobio manju kaznu. Ovom presudom je rečeno da je uloga Ratka Mladića važnija od njegove”, rekao je Fila.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je ranije danas, dok se iščekivala odluka u Den Haagu, da Srbija, sukladno Daytonskom sporazumu, ne smije i neće dopustiti da se presuda Radovanu Karadžiću iskoristi za političke ili bilo koje napade na Republiku Srpsku, čije će pravo na postojanje braniti.

Vučić je, na središnjoj komemoraciji žrtvama NATO-ova bombardiranja 1999. rekao da Srbija ima obvezu brinuti “i o svom narodu izvan granica Srbije”.

On je naglasio i da će Srbija, unatoč događajima iz prošlosti, dati sve od sebe za pomirenje i suradnju sa susjedima u regiji.

U povodu današnje presude u ICTY-u, Vučić će, kako je najavljeno u Beogradu, za petak zakazati izvanrednu sjednicu srbijanske vlade, a jedina tema bit će presuda Radovanu Karadžiću.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je u četvrtak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu od 40 godina zatvora.

Komentiraj