PRESUDA: Janša mora platiti odštetu novinarki, nazvao ju novinarskom prostitutkom

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zbog uvreda na račun jedne novinarke Slovenske televizije bivši slovenski premijer Janez Janša morat će joj platiti 6.000 eura, odredio je okružni sud u Velenju.

Prema nepravomoćnoj presudi na koju šef slovenske oporbe ima pravo žalbe, kaznu mora platiti novinarki i urednici javnog tv servisa Mojci Šetinc Pašek, zbog twitter poruke nakon njena priloga u večernjoj emisiji u udarnom terminu u kojoj je navela da su neki članovi Janšine stranke pristaše filonacističke skupine na Facebboku, što je Janša nazvao izmišljotinom.
Nakon emitiranja priloga, Janša je na svom twitter računu napisao da se govori kako su “Mojca PŠ” i njena kolegica s televizije s kojom je zajedno pripremila sporni prilog, a koju je također naveo imenom i inicijalima prezimena “jeftine”  i istrošene “novinarske prostitutke” koje je lako kupiti, sugeriravši da su pristrane i da žele naškoditi njegovoj stranci.
Sud u Velenju konstatirao je u presudi na odštetnu tužbu novinarke da je poličarev tweet sam po sebi uvredljiv bez obzira na to tko ga je napisao i s kojima namjerama, te odredilo odštetnu svotu od 6000 eura.
Sud nije uvažio mišljenja Janšinih odvjetnika da se radi o satiričnom komentaru na napade i pokušaje ocrnjivanja javne osobe.
Obje su novinarke uz odštetni protiv Janše pokrenule i kazneni postupak jer ga optužuju za uvredu časti i dobrog imena.

Komentiraj