PRESUDA: HSP traži nastavak lustracije u Hrvatskoj

Boris Scitar/Vecernji list

HSP izrazio je u srijedu zadovljstvo presudom suda u Munchenu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću, ističući kako se još jednom pokazalo da je ta stranka bila u pravu kada je tražila da se u Hrvatskoj provede lustracija.

“Izuzetno smo zadovoljni da je njemački sud donio ovakovu presudu, ali i nesretni što se suđenje nije obavilo u Hrvatskoj i što smo bili svjedoci sramotnog ponašanja Vlade Zorana Milanovića i DORH u predmetnom slučaju. Shodno tome, po presudi u Munchenu zahtjevamo da se istraži jesu li Perković i Mustać jedini sudionici ubojstva Đurekovića? Tko je je sve sudjelovao u prikrivanju ubojstva i čišćenju tragova? Je li donošenje zakona, kolokvijalno nazvanog Lex Perković kazneno djelo ometanje istrage? Planira li DORH pokrenuti istragu protiv Milanovića kao najodgovornije osobe za donošenje Zakona Lex Perković? Planira li pokrenuti istragu u svojim redovima i sankcioniranje odgovornih za ovu sramotu. Tražimo ostavku svih struktura u DORH-u uključenih u cijeli slučaj, od Glavnog državnog odvjetnika do njegovih pomoćnika”, priopćio je predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Dodao je u kako vjeruju da će hrvatsko pravosuđe nakon ove presude krenuti s rasčišćavanjem svih slučajeva likvidacija protivnika komunističkog režima bez obzira jesu li se dogodili u Hrvatskoj ili inozemstvu te da će nalogodavci i izvršitelji biti najstrože kažnjeni.

Osim toga, budući je Đurekovićevo ubojstvo “kvalificirano kao udruženi zločinački poduhvat iza kojeg je stajao Centralni Komitet kao izvršno tijelo Saveza komunista Hrvatske i simbol komunističkog poretka i režima te kako znamo da ni danas nisu zabranjeni simboli totalitarnog komunističkog režima, opetovano ponavljamo zahtjev za zabranom isticanja u bilo kojem obliku znakovlja i simbola zločinačkog komunističkog režima koji je vladao Hrvatskom 50 godina, a sve svoje neistomišljenike fizički uklanjao”.

Temeljem presude traže i uklanjanje svih trgova, ulica, obala, koje nose ime po nositelju komunističkog režima Josipu Brozu Titu ili bilo kojem drugom predstavniku komunističkog režima.

Komentiraj