Trinaest i pol godina nakon dobrovoljne predaje Haškom sudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata sutra u 10 sati bit će izrečena pravomoćna presuda. U svibnju 2013. Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić prvostupanjskom su presudom proglašeni krivima za ratne zločine u BiH i osuđeni na 111 godina zatvora.

Na početak suđenja, koje su pratile brojne kontroverzije, čekali su dvije godine. U devet godina ispitano je 206 svjedoka, izvedeno 10.000 dokaznih predmeta. U prvostupanjskoj presudi navedeno je kako je “Raspravno vijeće većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni. Optuženi su počinili zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevske konvencije te zakona i običaja ratovanja”.

Najspornija je teza o udruženom zločinačkom pothvatu prema kojoj je cilj bio protjerati Bošnjake, osnovati čisti hrvatski entitet i pripojiti dio teritorija BiH Hrvatskoj. U presudi se navodi da je u tome sudjelovao i tadašnji hrvatski državni vrh. Mnoge je iznenadila pasivnost Hrvatske tijekom procesa.

Prognoze o pravorijeku su vrlo nezahvalne, kaže dopisnik Hine za BiH Ranko Mavrak, no smatra da, kakav god on bio, neće ništa drastično promijeniti u odnosima dvaju naroda.

“Mislim da više nikomu nije stalo do neke vrste sukobljavanja, pogotovo ne do podizanja tenzija koje smo proteklih godina vidjeli”, kaže Mavrak. Što će presuda značiti za budućnost BiH, za buduće odnose Hrvata i Bošnjaka – iz Sarajeva se javio Zoltan Kabok.

Komentiraj