BEROŠ: “Ovo je bolest na nivou obične gripe. Stvarno nema mjesta panici”

Jutros je održana konferencija za novinare Nacionalnog Stožera Civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da imamo još jednog pozitivnog na koronavirus. Svi ostali testirani su negativni. “Ulazimo u drugu fazu, zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja hrvatske nacije”, rekao je Beroš.

“Ovo je bolest na nivou obične gripe. Preko 80 posto oboljelih ima blage simptome gripe. Nadam se da će tako i ostati. Molim da objavljujete naše smjernice tko se treba javljati u naše ustanove. Oni bolesnici koji nisu bili u Kini ili Sjevernoj Italiji moraju prvo potraćiti savjet svog obitejskog liječnika ili telefonski savjet. Međutim oni koji su bili u Kini i sjevernoj Italiji, ako nemaju simptome mogu se telefonski obratiti epidemiolozima, ako imaju mogu doći. Trenutno imamo kontrolu nad situacijom, nema znakove koji bi ukazivali da se bilo što van naš ekontrole događa”, objasnio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da epidemiološka služba traži sve osobe koje su bile u kontaktu s novooboljelim. “Identificirani su svi koji su bili u dovoljno bliskom kontaktu i date su im upute što trebaju raditi. Oni se sad javljaju svojim epidemiolozima”, rekao je Capak.

“Djelatnici HZJZ-a intenzivno rade na tome da sve škole, sveučilišta, vrtići, imaju upustva za ponašanje”, dodao je.

Ravnateljica zarazne bolnice Alemka Markotić kazala je da postoji sumnja i za treći bliski kontakt. “Prvi test je negativan, čekamo još rezultate drugog testa. Hospitalizirani pacijenti imaju blagu kliničku sliku, dobivaju sve potrebne lijekove, ne očekujemo komplikacije”, otkrila je.

“Sljedeći sumnjivi bolesnik je bio smješten u zasebnu sobu. S obziorm da nam se kapaciti pune, razmisljamo o tome da ih stavimo zajedno”, rekla je ravnateljica Klinike.

Ministar Beroš istaknuo je da je preporuka zabrane posjeta u bolnici razumna, ali stožer ni Ministarstvo nije kontaktirano oko odgode hitnih operacija. “Nema utemeljenja struke za takvu odluku. Zdravstveni sustav će funkcionirati normalno, čak i pojačano. Osim zabrane posjeta nema elemenata za nikakve druge zabrane”, rekao je Beroš komentirajući odgađanje operacija u KBC Zagreb.

Capak je otkrio da je zaraženi mladić putovao autobusom. “Prema smjernicama, traži se jedan red ispred i jedan red iza. Mi smo te kontakte pohvatali”, kazao je Capak.

“Bolest će se možda ukorijeniti pa će biti poput sezonske gripe. Stvarno nema mjesta panici. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je u ovom trenutku jako dobra”, rekao je Beroš.

Ravnateljica zarazne kazala je da je do prije sat vremena testirano je 72 ljudi, od jučer čak 36.

Komentiraj